Autor knjige 'Kill Bin Laden'
0

Zašto još uvijek traje potjera za vođom al-Qaide

FENA
Intenziviranje aktivnosti talibana i al-Qaide ponovno je podgrijalo rasprave o tome kako uspijeva Osami bin Ladenu izbjegavati hvatanje već sedam godina. Krajem 2001. godine američki vojni zrakoplovi bombardirali su špilje u Afganistanu gdje se vjerovalo da se skriva bin Laden nakon pada talibana.

Jedan tajni američki komandos, koji je u to vrijeme bio u prvim redovima lova na ozloglašenog terorista, kaže kako je tada izgubljena odlična prilika da se uhvati Osamu bin Ladena.

U novoj knjizi "Ubij Bin Ladena“, oficir koji je predvodio američku tajnu ekipu u potrazi za Bin Ladenom u neprohodnom planinskom području Afganistana kaže da su Sjedinjene Države mogle uhvatiti ovog terorističkog vođu. Oficir koji piše pod pseudonimom Dalton Fury kaže kako je Osama Bin Laden bio skoro na vidiku njegove ekipe u kompleksu Tora Bora. On kaže kako je siguran da je Bin Laden bio u tom području 2001. godine i da je on sa svojom ekipom bio u njegovoj blizini, možda na manje od 500 metara udaljenosti. Ovisno o tome koliko su stare bile obavještajne informacije u vrijeme kad ih je njegova ekipa primila.

"To su vjerojatno bili najkvalitetniji obavještajni podaci koje smo ikad imali o lokaciji Bin Ladena. Međutim, nije moguće utvrditi je li on bio tamo u trenutku kad su ti podaci proslijeđeni nama. Možda je tamo bio u neko doba. Sasvim sigurno je bio jer su na to ukazivali obavještajni podaci. Međutim, kad smo ih mi dobili bili su već nekoliko sati stari", kazao je on za Glas Amerike.

Fury je bio oficir u elitnoj jedinici američke vojske Delta Force kojoj se povjeravaju najteži i najosjetljiviji zadaci. U ovom slučaju Fury kaže da je njegova misija u decembru 2001. godine bila da predvodi ekipu od tridesetak iskusnih operativaca Delta Forcea u planinama Afganistana kako bi ubili Bin Ladena. Prema Furyju, Deltina ekipa je osmislila smjeli plan kako da se uhvati ovaj terorist – da mu se priđe s leđa tako da se pređu nepristupačne planine na granici s Pakistanom: "Mislim da se al-Qaida kretala prema sjeveru. Imali su neku odbranu s istoka i zapada, a iza njih su bili visinski tereni. Govorimo o snijegom pokrivenim vrhovima na preko četiri hiljade metara nadmorske visine. Mislim da nisu vjerovali da će neko krenuti za njima preko tih planina. To je svakako bila njihova 'Ahilova peta' i bio je svakako put kojim smo prvo htjeli krenuti."

Međutim, kaže Fury, taj je plan zabranjen. Nikad nije saznao zašto, iako sumnja da je osjetljivost odnosa s Pakistanom, glede korištenja teritorija te zemlje, bar djelomično igrala ulogu: "Siguran sam da je činjenica da smo bili angažirani u diplomatskim razgovorima s Pakistanom imala nešto s time. Bilo je očigledno da ne možemo tamo upasti a da to Pakistan nikad ne sazna. Ne govorimo tu o snagama od hiljadu ljudi. Možda samo dvadesetak. Nekoliko helikoptera vas može tamo spustiti. Međutim, nikad nismo dobili objašnjenje zašto je to zabranjeno. Rečeno nam je 'ne' i mi smo nastavili svojim putem. Mi ne lijemo suze zbog takvih stvari"

Deltina ekipa je također htjela omesti bilo kakav mogući bijeg Bin Ladena i njegovih prijatelja zasipajući planinske prolaze s posebnom vrstom nagaznih mina. Međutim, i to je odbijeno. Deltinoj je ekipi naloženo da se poveže sa skupinom afganistanskih boraca koje je predvodio jedan lokalni paravojni čelnik pokraj Tora Bore i da njima prepusti vodstvo. Fury kaže da su afganistanski borci bili nepouzdani, često napuštajući bojišnicu navečer kako bi mogli prekinuti post tokom Ramazana. Kaže kako je njihova motivacija bila u novcu, gotovini koju su donosili operativci CIA-e kako bi platili njihovog paravojnog čelnika: "Morate znati da su oni za to bili plaćeni. To je bila njihova pobuda. Njihovi su ciljevi sasvim sigurno bili u suprotnosti s ciljevima naše administracije, naše zemlje. Mi smo htjeli smrt Bin Ladena. Mislim da je njima bilo svejedno."

Bijeg Osame bin Ladena postalo je i političko pitanje u predsjedničkoj kampanji 2004. godine. Visoki dužnosnici, uključujući i predsjednika Busha, kažu da nikad nije potvrđeno da se Osama bin Laden nalazio u Tora Bori. Međutim, bivši agent CIA-e Gary Berntsen, koji je bio s Daltonom Furyjem u Tora Bori, izjavio je za Glas Amerike kako nije upitno da se vođa al-Qaide tamo nalazio: "Imao sam obavještajne podatke koje su prikupili ljudi. Pratio sam kako se kreće cestom. Izvještavali su me dok se kretao cestom iz Kabula. Imali smo na raznim mjestima ljude sa satelitskim telefonima, a afganistanski Istočni savez imao je ljude po cijeloj regiji. I mi smo ga promatrali kako drži govor za govorom dok se kretao putem prema Nangarharu, zaustavivši se na nekoliko mjesta. Primio sam izvještaj o svemu tome. I promatrao sam ga kako se kreće, dobivajući izvještaje o njegovom kretanju gore u planinama. Zato sam ga pratio."

Jedanaest dana su CIA i Delta Force pratili Osamu bin Ladena, pozivajući na zračne udare u planinama na položaje za koje se vjerovalo da su al-Qaidini. Osamnaestog decembra Delta Forceu je naloženo da se povuče jer su američki vojni oficiri vjerovali da je Bin Laden ubijen u jednoj pećini tokom masivnog bombardiranja četiri dana ranije. Nije pronađeno njegovo tijelo čak ni kad su se vratili pripadnici Delta Forcea da iskopaju grobove u tom području u potrazi za njegovim posmrtnim ostacima.

Dalton Fury kaže da neki njegovi suborci iz ove misije i dalje vjeruju da je Osama bin Laden mrtav, nadajući se da su oni pomogli u njegovom smaknuću. Međutim, većina obavještajnih procjena smatra da je Bin Laden živ i da se kreće u divljim plemenskim područjima Pakistana gdje vlada bezakonje.