SAD predložile Izraelu
0

Zašto Jordansku dolinu ne iznajmite Palestincima?

FENA
Sjedinjene Države predložile su Izraelcima da nakon potpisivanja mirovnoga sporazuma iznajme Palestincima Jordansku dolinu na sedmogodišnje razdoblje.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu nije unaprijed odbacio zamisao, prenosi radio, pozivajući se na izjave dužnosnike koji su željeli ostati anonimni. Službeni izvor je na upit novinara France Pressea odbio potvrditi ili demantirati informaciju. Isti je izvor kazao kako "sigurnosne potrebe Izraela zahtijevaju daljnju izraelsku prisutnost na istoku buduće Palestinske države, kako bi se zagarantovala njena demilitarizacija".

Netanyahu i njegov prethodnik Ehud Olmert zatražili su da Izrael zadrži kontrolu nad Jordanskom dolinom kako bi se spriječio ulazak oružja ili vojske na teritorij buduće Palestinske države, ne preciziravši modalitete kontrole.

Jordanska dolina duga je 120, a široka 15 kilometara i prostire se od Galilejskog jezera do Mrtvog mora. Na istoku je smješten Jordan, a na zapadu su Izrael i Zapadna obala.

Izraelsko-palestinski mirovni pregovori, pokrenuti 2. septembra u Washingtonu pod okriljem SAD-a, prekinuti su 26. septembra po isteku desetomjesečnog moratorija na izgradnju u području jevrejskih naselja na Zapadnoj obali.

Nastavak pregovora, Palestinci uvjetuju novim moratorijem, kojem se još uvijek protivi izraelska vlada.