UNICEF
0

Zaštita djece u Gazi apsolutni prioritet

FENA
Foto: AP
Foto: AP
"Više od 300 djece je ubijeno a više od 1.500 ih je ranjeno od početka krize u Gazi. Svakog dana sve više djece strada, njihova mala tijela leže izranjavana, njihovi životi se uništavaju. To nisu samo puke brojke. One govore o prekidu dječijih života. Nijedno ljudsko biće to ne može gledati i ne biti potreseno. Nijedan roditelj ne može svjedočiti tome a da ne misli o vlastitom djetetu. To je tragedija. To je neprihvatljivo", izjavila je izvršna direktorica UNICEF-a Ann M. Veneman u reakciji na humanitarnu krizu i stradanje djece u Pojasu Gaze.

Veneman je podsjetila u srijedu da je glavni tajnik UN-a Ban ki-Moon trenutno na Bliskom istoku apelujući na hitno poštovanje Rezolucije 1860 Vijeća sigurnosti UN-a, koja poziva na trenutno, trajno i potpuno poštovano primirje i za neometanu humanitarnu pomoć širom Pojasa Gaze. Pristup humanitarnoj pomoći svih kategorija stanovništva, posebno najranjivijih, mora biti neometen.

Rezolucija također naglašava da civilno stanovništvo mora biti zaštićeno na obje strane u skladu s međunarodnim principima. Škole i medicinske ustanove moraju biti zaštićene i smatrati se mirnim zonama u svim okolnostima.

"Kriza u Gazi jedinstvena je po tome što djeca i njihovi roditelji nemaju gdje pobjeći, nemaju nikakvo utočište. Oni znaju da su u klopci, u zatvorenom području u kojem ih maltretiraju odrasli. Šta prolazi kroz glavu djeteta uhvaćenoig u klopku takvog nemilosrdnog nasilja?" - upitala je Veneman.

Djeca su većina stanovništva Gaze. Ona nose najveći teret sukoba koji nije njihov. Dok se borbe primiču gusto naseljenim područjima, posljedice smrtonosnog oružja uzimat će i veći danak u djeci. Apsolutni prioritet mora biti njihova zaštita, navodi Veneman.

UNICEF, sa svojim partnerima, čini sve što je u njegovoj moći da im pomogne, usprkos trenutnim teškim okolnostima. Novi resursi hitno su stavljeni na raspolaganje kako bi se djeci i njihovim porodicama omogućilo zadovoljavanje hitnih potreba: pristup vodi i opremi za reanimaciju između ostalih.

"Pored tih hitnih potreba za djecu koja su izgubila dom, i koja žive u uvjetima bez vode, struje i lijekova, uz užasne fizičke rane, postoje i dublje psihološke rane u njima. Za tu djecu, psihičko i društveno liječenje bit će dugo i teško. Samo prekidom neprijateljstava djeca mogu započeti dugi put ka onome šta je suštinsko pravo djeteta: pravo na život lišen fizičkog i mentalnog nasilja", izjavila je Ann M. Veneman povodom stradanja djece u Pojasu Gaze.