Svijet
0

Zastava Kosova u Evropskom parlamentu

FENA
Delegacija Skupština Kosova nastupila je u srijedu na sastanku u Evropskom parlamentu (EP) u Bruxellesu pod zastavom nezavisnog Kosova, čime je ta zastava prvi put zvanično istaknuta u nekoj od institucija Evropske unije.

Na sastanku koji je nazvan "Prvi međuparlamentarni sastanak EP-a i Skupštine Kosova", zastava Kosova je istaknuta pored zastave EU-a, čemu se usprotivila grčka poslanica Ani Podimata.

"Nije u našoj nadležnosti da odlučujemo o statusu Kosova kao nezavisne države", protestirala je Podimata na početku sastanka.

Tu primjedbu je, međutim, odbacila predsjedavajuća skupa i Delegacije EP-a za jugoistočnu Evropu Doris Pack.

"Ustav Kosova je predviđen planom Marttija Ahtisaarija, a mi smo taj plan u EP-u podržali dvotrećinskom većinom i zato se ovaj skup vodi uz kosovsku zastavu", kazala je Pack.

Delegaciju Skupštine Kosova predvodili su predsjednik Skupštine Kosova Jakup Krasniqi i zamjenik kosovskog premijera Ram Manaj.

Sastanku je prisustvovala i predstavnica Evropske komisije Genoveva Ruiz-Calavera.

Ona je za četvrtak najavila sastanak predstavnika Evropske komisije i kosovske vlade u Prištini, tokom kojeg će kosovska vlada Uniji predstaviti svoj "Akcioni plan" za sudjelovanje u procesu stabilizacije i pridruživanja.

"Moramo naći način da Kosovo učestvuje u svim regionalnim forumima" na zapadnom Balkanu, izjavila je Ruiz-Calavera.

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Holanđanin Jost Lagendijk izjavio je kako se pribojava da će zastoj u razmještanju misije EULEX uzrokovati probleme i za EU i za Prištinu, te se založio za što skoriji odlazak UNMIK-a s Kosova.

"Ahtisaarijev plan je vrlo dobar, ali se on ne može u potpunosti primijeniti sve dok se ne promijeni sadašnji stav Beograda", tvrdi Lagendijk.

Jakup Krasniqi je rekao da će nakon 15. juna i stupanja na snagu kosovskog ustava "biti uveden red i poredak na osnovu ustava" koji je, prema njegovim riječima, podržala i EU.

"Skupština Kosova će prije 15. juna primijeniti sva 44 zakona koja je predvidio Ahtisaarijev plan", istaknuao je Krasniqi, a prenio Tanjug.

"Do sada smo imali savršenu koordinaciju svih koraka s Evropskom unijom i očekujem da se to nastavi", naglasio je predsjednik Skupštine Kosova.