Svijet
0

Zarqawi: Zapad i SAD vode "krstaški" rat protiv islama

FENA
Na jednoj Internet stranici postavljen je videozapis na kojem se tvrdi da je osoba na traci odbjegli militant Abu Musab al-Zarqawi koji kaže da će Sjedinjene Države biti poražene u Iraku. Na videu se vidi osoba s bradom koja je obučena u crno i koja ima vojnu jaknu, a koja se sastaje s ostalim navodnim borcima. Video nije neovisno potvrđen.

Do objave ove videotrake dolazi nakon objave audiotrake Osame bin Ladena kojom se ohrabruju muslimani da podrže rat Al Qaide protiv Zapada.

Al-Zarqawi je optužen za planiranje terorističkih napada u Iraku i u drugim dijelovima svijeta. Ako se potvrdi autentičnost videosnimka, biće to prvi put otkako je postao vođom Al Qaide u Iraku da se pojavljuje bez maske na licu. U posljednjih nekoliko godina objavljeno je nekoliko njegovih poruka, ali se ni na jednoj nije vidjelo njegovo lice.

U novom videosnimku osoba za koju se vjeruje da je al-Zarqawi govori o buntovnosti, te optužuje Zapad i SAD da se upuštaju u krstaški rat, javlja AP.

Zaklinje se na odanost Bin Ladenu, te tvrdi kako će vlast u Iraku uvijek biti samo marioneta. "Bilo koja vlada formirana u Iraku, bit će samo marionetska. Bilo da je šiitska, kurdska ili sunitska, samo je otrovni bodež zariven u srce muslimanske nacije", rekao je al-Zarqawi, dodajući kako će uslijediti novi, još tragičniji napadi.

"Vaši snovi biće pobijeđeni našom krvlju i našim tijelima. Ono što dolazi biće gore nego sve dosad", prijeti al-Zarqawi.

Al-Zarqawi je također ismijao angažman američke vojske u Iraku, tvrdeći kako njihovi vojnici vrše samoubistva, drogiraju se i bune protiv nadređenih.

"Zašto ne kažete Amerikancima da se vaši vojnici u Iraku ubijaju, drogiraju i uzimaju lijekove kako bi mogli spavati?" - obratio se predsjedniku Bushu vođa iračke al-Qaide.

U jednom dijelu snimka teroristički vođa sjedi na stolici, gleda u kameru i priča, dok se iza njega vidi oružje. U drugom dijelu snimka sjedi na podu, a oko njega se nalaze četiri maskirane osobe i oružje. Al-Zarqawi je prikazan i kako stoji u pustinji i kao da se priprema opaliti iz automatske puške.

On i njegovi sljedbenici priznali su ili su osumnjičeni za više samoubilačkih i bombaških napada i ostalih brutalnih djela, piše CNN.

Nakon što je u oktobru 2004. godine pokazao svoju odanost Bin Ladenu preimenovavši svoju terorističku grupu u al-Qaidu, stručnjaci za terorizam vjeruju kako je povezan s mnogim terorističkim grupama širom svijeta.

Jedan od napada koji je priznao je onaj u Amanu kada je u bombaškim napadima na hotele ubijeno 60, a ranjeno više stotina ljudi.

Jordanski sud je 2005. godine al-Zarqawija u odsutnosti osudio na smrt vješanjem, te na 15 godina zatvora zbog planiranja napada na jordanski ambasadu u Iraku.

Zbog atentata na Laurencea Foleya 2002. godine, koji je radio za Američku agenciju za međunarodni razvoj, također je osuđen na smrt.

Al-Zarqawija već godinama traže američke i iračke vlasti, a SAD su obećale nagradu od 25 miliona dolara za njega.

Autentičnost snimka se utvrđuje, a prema izvorima bliskim istražiteljima AP saznaje da se zaista radi o al-Zarqawiju.