Svijet
0

Zarqawi najavio žestok rat pred izbore u Iraku

NINA
Saveznik Al-Qaide Abu Musab al-Zarqawi najavio je danas u novoj audioporuci žestok rat u Iraku, dok su pobunjenici napali još jedno birališno mjesto koje je trebalo biti korišteno na izborima 30. januara.

Pobunjenici koji su obećali da će narušiti izbore također su napali policijsku stanicu u zapadnom gradu Ramadi, zapovjedivši policajcima da izađu iz zgrade i predaju oružje, kazao je zapovjednik Omar al-Duleimi. Snage sigurnosti su učestale mete pobunjeničkih napada.

Američki i irački dužnosnici izražavaju strah od krvoprolića i proglasili su pojačane sigurnosne mjere za zaštitu glasača od mogućeg napada pobunjenika dok budu trajali izbori. Glasači će izabrati 275 zastupnika Narodnog parlamenta i pokrajinskih vijeća u 18 iračkih pokrajina.

Na audiokaseti muški glas koji se predstavio kao Zarqawi, nazvao je kandidate na izborima «poluidolima» i dodao da su oni koji glasuju za njih «nevjernici».

«Najavili smo žestoki rat protiv đavolskih pravila demokracije i protiv onih koji slijede tu pogrešnu ideologiju», kazao je Zarqawi upozoravajući obje strane - i kandidate i glasače.

On je upozorio Iračane da budu oprezni u pogledu «neprijateljskog plana da uvedu takozvanu demokraciju» dodavši da su Amerikanci isplanirali izbore da bi postavili šijitske muslimane na vlast.