SAD
0

Zarobljenici iz Jemena prepreka zatvaranju Guantanama

FENA
Foto: AFP/Pool/File
Foto: AFP/Pool/File
Jednu od najvećih prepreka za zatvaranje zarobljeničkog centra u zaljevu Guantanamo na Kubi, do roka u januaru 2010. koji je odredio američki predsjednik Barack Obama, predstavlja dvojba oko toga gdje poslati oko 100 državljana Jemena, najveću pojedinačnu grupu zatvorenika po nacionalnosti, kazali su u ponedjeljak dužnosnici Obamine administracije.

SAD želi da mnogi od njih idu u program rehabilitacije u Saudijskoj Arabiji, no Saudijci su ih odbili prihvatiti, prema navodima dva neimenovana američka dužnosnika, koje u ponedjeljak citira Bloomberg News.

Predsjednik Jemena Ali Abdulah Saleh želi da se zarobljenici vrate u domovinu, ali SAD ih nije sklon poslati u Jemen, zbog sigurnosnih razloga.

Neuspjeh da se pronađe odredište za zarobljenike, koji su držani u okviru rata protiv terorizma, može odgoditi Obamin plan za zatvaranje Guantanama do 22. januara 2010.

  • Administracija provodi reviziju predmeta oko 223 preostala zarobljenika u Guantanamu i traži zemlje koje bi bile spremne prihvatiti oni koji ispunjavaju uvjete za oslobađanje. Lakše će biti pronaći odredišta za preostale "nejemenske“ zatočenike, rekao je jedan od dužnosnika.

  • To je glavna briga Obamine administracije vezana uz zatvaranje Guantanama. Obama mora odgonetnuti način da slomi taj jemenski orah, ocijenio je za Bloomberg News John Bellinger III, pravni savjetnik State Departmenta u vrijeme administracije predsjednika Georgea W. Busha, koji je sada partner u odvjetničkom uredu Arnold & Porter u Washingtonu.

Ministar odbrane Robert Gates rekao je da SAD možda neće moći zatvoriti Guantanamo u zadanom roku, u intervjuu nedjeljnoj emisiji "This Week", TV mreže ABC.

Obama je objavio odluku o zatvaranju Guantanama dan nakon januarskog ulaska u Bijelu kuću, što je izazvalo kritike opozicionih zastupnika, jer odluku nije pratio odgovarajući plan.

Kasnije je administracija osnovala radne grupe koje trebaju dati preporuke za načine prebacivanja i daljnjeg tretmana zarobljenika, od kojih jedna još nije završila s radom.

  • SAD nastavlja s pritiskom na Saudijce da prihvate zarobljenika iz Jemena, i procjenjuje koliko ih se može sigurno poslati u Jemen, rekao je jedan dužnosnik.

Jemen traži od SAD-a sredstva za izgradnju objekta koji bi služio za rehabilitaciju zarobljenika iz Guantanama.

  • SAD zabrinjava mogućnost slanja preostalih zarobljenika iz Jemena u njihovu domovinu, suočenom s pobunom na sjeveru, a procjenjuje se da bi moglo biti teško pratiti aktivnosti zarobljenika, rekao je dužnosnik.

Godine 2006. više pripadnika Al-Qaide pobjeglo je iz zatvora u Jemenu, a 2008. je ambasada SAD-a u Jemenu napadnuta dva puta.

Separatistički pokret na jugu Jemena, građanski rat na sjeveru i novo jačanje Al-Qaide, čine Jemen sve više utočištem za teroriste, pa ga američki sedmičnik Time u novom broju naziva "Novi Afganistan".

Jemen je najsiromašnija zemlja arapskog svijeta s najbržim rastom stanovništva, dok izvoz nafte i drugi prihodi opadaju.

Jemenski predsjednik Saleh rekao je u nedavnom intervjuu TV mreži Al Jazeera kako je Jemen odbio posljednje zahtjeve Obamine administracije da se zarobljenike pošalje u Saudijsku Arabiju. Podsjetio je na obećanje Bushove administracije o izgradnji objekta za rehabilitaciju zarobljenika u Jemenu, koje nije ostvareno.