Svijet
0

Zarobljen talibanski zapovjednik mula Dadullah

FENA
Jedan od najznačajnijih talibanskih vođa mula Dadullah zarobljen je u Afganistanu, saopćili su afganistanski zvaničnici.

Zvaničnici su kazali kako su ga zarobili pripadnici međunarodnih trupa u južnoj pokrajini Kandaharu.

Dopisnik BBC-a iz Kabula Alastair Leithead javio je kako je mula Dadullah najviši talibanski zapovjednik. Koalicija pod američkim vodstvom u Afganistanu prognja ga više od četiri godine.

Talibani nisu potvrdili hapšenje mule Dadullaha. On je okrivljen za veliki dio nedavnog nasilja u južnoj pokrajini Basra u kojoj je razmješteno na hiljade britanskih vojnika.

Dopisnik BBC-a tvrdi kako je mula Dadullah veoma blizak talibanskom vođi mula Omaru. Mula Dadullah preživio je brojne napade i izgubio je jednu nogu u borbi. Smatraju ga jednim od najbrutalnijih talibanskih zapovjednika.

Visokorangirani afganistanski zvamičnici izjavili su da je on zarobljen u Kandaharu i da ga u zatočeništvu drže koalicijske snage. Nije bilo nikakvih detalja o tome kako je uhvaćen.

Prije tri godine mula Dadullah izjavio je BBC-u kako se talibani svrgnuti 2001. nadaju da će se ponovo domoći vlasti u Afganistanu. Kazao je da će se talibani boriti dok se "jevreji i kršćani, svi strani krstaši", ne protjeraju iz Afganistana.

U decembru 2005. sud u Pakistanu osudio je mula Dadullaha na doživotnu robiju zbog pokušaja ubistva konzervativnog islamskog političara Maulanu Mohammada Khana Sheranija u 2004. Sherani je pobjegao neozlijeđen.