Pakistan
0

Zardari prvi put obišao kamp sa žrtvama poplava

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Pakistanski predsjednik Asif Ali Zardari posjetio je u četvrtak prvi put od početka katastrofalnih poplava u toj zemlji jedan od kampova u kojem su smještene žrtve nepogode, saopćio je portparol predsjednika.

Zardarijeva posjeta ugroženom području uslijedila je poslije oštrih kritika zbog njegovog nedavnog puta u inostranstvo i spore reakcije vlasti na najveću humanitarnu krizu u zemlji.

Tokom Zardarijeve posjete u određenim oblastima pojačane su mjere sigurnosti s obzirom na to da se predsjednik rijetko pojavljuje u javnosti, prenosi BBC.

"Predsjednik je posjetio kamp podignut za žrtve poplava u gradu Sukur", izjavio je Zardarijev portparol Faratullah Babar.

Zardari je raseljenima rekao i da će pakistanska vlada učiniti sve da što je prije moguće obnovi njihove kuće i podijeli humanitarnu pomoć porodicama u kampu, dodao je Babar.

Lokalni zvaničnici saopćili su tokom dana da je stanovništvo Pakistana sve očajnije zbog nedostatka hrane, skloništa i infrastrukture, uništenim u poplavama.

Poplave izazvane obilnim monsunskim kišama primorale su mnogobrojne stanovnike u pokrajini Pendžab da napuste domove.

U ovoj prirodnoj katastrofi poginulo je najmanje 1.600 ljudi, a mnogi se vode kao nestali. Ujedinjene nacije apelovale su na međunarodnu zajednicu da hitno osigura pomoć u vrijednosti od 459 miliona dolara za šest miliona ljudi ugroženih poplavama.

UN tvrde da je riječc o najvećoj katastrofi koja je ikada zahvatila tu zemlju i da bi mogle biti potrebne milijarde dolara za pomoć žrtvama i popravku uništene infrastrukture.

SAD koje su već obećale Pakistanu pomoć od 55 miliona dolara i obavezale su se da će dati još 16,2 miliona dolara agenciji UN za izbjeglice i Međunarodnom Crvenom križu kako bi podržale njihove napore da pomognu stanovništvu Pakistana.