Svijet
0

Zardari: "Pakistan će brzo reagirati"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Pakistanski predsjednik Asif Ali Zardari izjavio je u subotu da će djelovati brzo ako mu bude ponuđen bilo kakav dokaz o umiješanosti pojedinaca ili grupa iz Pakistana u terorističke napade u Mumbaiju u kojima je 195 ljudi izgubilo život, prenosi Reuters.

"Pojavi li se bilo kakav dokaz o bilo kom pojedincu ili grupi, u bilo kom dijelu moje zemlje, kao predsjednik Pakistana poduzeću najbržu akciju u svjetlu dokaza i pred svijetom", rekao je Zardari za TV-stanicu CNN-IBN.

U petak je pakistanski premijer Yousaf Raza Gilani pristao uputiti u Indiju šefa nacionalne obavještajne službe kako bi pomogao u istrazi o napadima u Mumbaiju.

Kako svjetski mediji javljaju, u nizu istovremenih terorističkih napada na nekoliko lokacija u Mumbaiju, koji su počeli prije tri dana, poginulo je 195 ljudi, a povrijeđeno više od 320.

Na meti terorista bili su glavna željeznička stanica u Mumbaiju, luksuzni hoteli Taj Mahal i Trident/Oberoi, židovski centar, bolnica i popularni restorani.

Nakon žestoke pucnjave i eksplozija unutar hotela Taj Mahal u centru Mumbaija (nekadašnji Bombaj) u kojem su indijski komandosi ranije uspjeli osloboditi oko 200 talaca, dio zgrade je zahvatio veliki požar koji su vatrogasci u subotu ujutro ugasili.

Kako su saopćili indijski zvaničnici, među ubijenima su 22 strana državljana - po trojica Njemaca i Izraelaca, dva Kanađanina, i po jedan Amerikanac, Britanac, Australac, Kinez, Talijan, Japanac, stanovnik Mauricijusa, Singapura i Tajlanda.

Identitet još pet nastradalih tek treba da bude utvrđen, prenio je Reuters.

Domaća štampa nazvala je napade u Mumbaiju indijskim "11. septembrom", misleći na terorističke napade na Sjedinjene Američke Države 11. septembra 2001. kada su poginule 2.973 osobe.

U Indiji, kako je javio Reuters, raste gnjev javnosti koji je uglavnom usmjeren prema susjednom Pakistanu.

Indijski premijer Manmohan Singh je nagovijestio da je Pakistan možda umiješan u teroristički napad, dok je sve više dokaza da su napadači pripremali planove u susjednoj zemlji i u Mumbai došli morskim putem.

Šef indijske diplomatije Preneb Mukherjee ranije je za napade optužio "elemente povezane s Pakistanom".

Vilasrao Deshmukh, glavni ministar države Maharashtra, čiji je Mumbai glavni grad, u međuvremenu je kazao kako nema dokaza da su građani Velike Britanije bili uključeni u napade, prenio je Reuters.

U petak je londonski list Evening Standard naveo da su među 10 terorista koje su specijalne indijske snage uhapsile u židovskom centru Mumbaija dva Britanca porijeklom iz Pakistana.

Talijanska novinska agencija ANSA koja je prenijela tu vijest dalje je navela da se posljednjih godina više Britanaca pakistanskog porijekla vratilo u matičnu državu da bi se obučavalo u logorima ekstremističkih grupa bliskih međunarodnoj terorističkoj mreži Al-Qaidi, a neki od njih su bili kamikaze - samoubice koje su učestvovale u atentatu 7. jula 2005. u Londonu.

U Velikoj Britaniji živi 750.000 osoba pakistanskog porijekla, što je druga po veličini emigrantska zajednica, poslije indijske.

Pakistan je negirao bilo kakvu umiješanost u smrtonosne napade u Mumbaiju i predočio da bi dvije zemlje trebalo da udruže snage kako bi porazile zajedničkog neprijatelja.

Indija i Pakistan zamalo nisu zaratili prije sedam godina kada je u napadu na parlament u New Delhiju stradalo devet osoba.

Indija i Pakistan su bili u okviru zajedničke države dok je kolonijalna sila Velika Britanija nije 1947. podijelila potkontinent. Otada su dvije mnogoljudne zemlje koje imaju nuklearno oružje četiri puta međusobno ratovale.

Uobičajeno je da između te dvije zemlje postoji sumnjičavost poslije svake ekstremističke akcije kojih je bilo nekoliko posljednjih godina.

Za neke od ranijih napada odgovornost su preuzeli Pokret islamskih studenta u Indiji i Indijski mudžahedini koji su navodno, ovog septembra zaprijetili da će napasti Mumbai.

Poznato je i da je iza nekih ranijih ekstremističkih napada stajala organizacija Lashkar-e-Taiba, za koju Indija tvrdi da ima podršku pakistanske obavještajne službe i koja se zalaže za okončanje indijske vladavine u većem dijelu Kašmira.

Profesor Jeevan Deol, stručnjak za južnu Aziju na Oxfordskom univerzitetu, nije odbacio mogućost da su u napade umiješani i ekstremistički elementi porijeklom iz same Indije, ali je ukazao na izbor britanskih, američkih i izraelskih državljana za mete.

To bi moglo da ukazuje i na uticaj nekih većih međunacionalnih organizacija poput Al-Qaide, kazao je Deol za britansku medijsku kuću BBC.

Čuvena indijska književnica i dobitnica Bukerove nagrade Arundhati Roy kazala je za BBC da su napadi samo pokazali koliko je jedna država kao Indija ranjiva usprkos svim antiterorističkim zakonima i doktrinama rata protiv terorizma.

Inače, prvi pucnji su odjeknuli u srijedu uvečer na glavnom željezničkom terminalu u Mumbaiju, a napade na najmanje sedam lokacija koje su izvršili napadači raspoređeni u 16 grupa, mediji širom svijeta opisuju kao "masakr".