Podaci WHO
0

Zarazu smrtonosnom bakterijom izazvao mutant E. coli

FENA
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je u četvrtak da je soj Escherichije coli koji je odgovoran za smrtonosnu zarazu u Evropi sasvim nova bakterija koja nikada ranije nije viđena.

WHO je naveo da su preliminarna genetska ispitivanja pokazala da je taj soj mutant dviju različitih bakterija E. coli i da posjeduje letalne gene, čime se može objasniti zbog čega je zaraza u Evropi tako širokih razmjera i opasna, prenijela je agencija AP.

Stručnjakinja WHO-a za ispravnost hrane Hilde Kruse je izjavila da je "to jedinstven soj koji nikada ranije nije izoliran kod pacijenata", dodajući da posjeduje "različite karakteristike koje ga čine zaraznijim i toksičnijim".

Do sada je taj mutirani soj E. coli usmrtio 17 osoba u Njemačkoj i jednu u Švedskoj. Registrirano je oko 2.000 zaraženih, uključujući 470 osoba kod kojih se javio rijedak poremećaj funkcije bubrega.

Britanska Agencija za zdravstvenu zaštitu saopćila je danas da je otkriveno sedmoro zaraženih smrtonosnom bakterijom E. coli, od kojih su troje Britanci koji su se nedavno vratili iz Njemačke, dok je četvero njemačkog državljanstva.