Strava u afričkim zemljama
0

Zarađuju na prodaji dijelova tijela i organa albino osoba

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sedam novih slučajeva ubistva albino osoba prijavljeno je u Tanzaniji i Burundiju, što dokazuje da unosna trgovina njihovim dijelovima tijela ne jenjava.

U Tanzaniji je dosad ubijeno 57 osoba bez pigmenta kože, a u posljednjem slučaju od 2. maja ove godine život je u Cendajuru, na granici između Tanzanije i Burundija izgubila 28-godišnja žena i njen četverogodišnji sin.

Banda od devet naoružanih muškaraca odsjekla im je udove i izvadila organe, a sve to neuspješno je pokušao spriječiti djed dječaka koji nije bio albino.

U periodu između februara i aprila zabilježeno je još jedno ubistvo i četiri pokušaja ubistva albino osoba u Tanzaniji. Ipak, vjeruje se da su brojke mnogo veće, te da dostižu i preko 100 mrtvih u posljednje dvije godine.

"Tužno je što je dosad pravda bila spora", poručuju iz nevladine organizacije "Pod istim suncem", a prenosi Telegraph.

Val ubistava albino osoba počeo je 2007., podstaknut visokim cijenama njihovih dijelova tijela na crnom tržištu širom regiona. Njih pretežno kupuju doktori-vračevi te od njih spravljaju napitke i izvode magiju za koju tvrde da donosi dobro zdravlje.

"Lovci na glave" tako dobiju i do 50.000 eura za sve dijelove tijela albina, uključujući sva četiri uda, genitalije, uši, nos i jezik.

Albinizam je problem nedostatka pigmenta melanina u koži, očima i kosi. Taj pigment štiti od sunčevih ultraljubičastih zraka, te su albino osobe u Africi jako osjetljive, ali i društveno diskrimisane.

U Tanzaniji, zemlji sa oko 35 miliona stanovnika, živi oko 150.000 albino osoba. Tek njih 8.000 registrovano je u udruženje. U nekim porodicama albino bebe se ubijaju kako bi se izbjegla njihova buduća diskriminacija, tvrde zvaničnici.