Francuska
0

Zarada na implatantima nakon skandala se i dalje nastavlja

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Francuske komapnije silikonskih implatanata za grudi ponudile su akciju za žrtve nedavnog skandala.

Naime, javila se konkurencija kompaniji PIP koja se prošli mjesec našla u centru skandala zbog prodaje umetaka s nelegalnim silikonskim gelom.

Kompanije Sebbin i Cereplas su ponudile ženama koje imaju kontaminirane umetke da kod njih kupe umetke u pola cijene, prenosi Daily Mail.

"Kupi jedan, a drugi dobiješ gratis", reklama je ovih komapanija. Šef iz kompanije Sebbin, Olivier Perusseau, rekao je da želi pokazati "solidarnost" sa stotinama hiljada žena žrtvi PIP implatanata.

"Imamo dužnost pokazati podršku ženama koje su pretrpjele toliku štetu", dodao je.

Bivši šef iz kompanije PIP, Jean - Claude Mas, priznao je nezakonito stečenu korist od gela koji nikada nije testiran na ljudima, ali je inzistirao na tome da gel nije opasan za zdravlje.

Mas je izazvao bijes kod žena jer je tvrdio da je bankrotirao i da nema čime platiti odštetu ženama te da je njegova kompanija zatvorena prije 18 mjeseci.

U Velikoj Britaniji, tajnik zdravstva, Andy Burnham, pozvao je 40.000 žena koje imaju PIP implatante na pregled. On je istaknuo da nema dovoljno dokaza da su implatanti opasni za zdravlje i da se ne trebaju brinuti.