Svijet
0

Zapovjednik zadruženog štaba SAD-a izrazio žaljenje zbog izjave o nemoralnosti homoseksualaca

FENA
Peter Pace; Foto: AP
Peter Pace; Foto: AP
Zapovjednik Združenog štaba svih rodova američke vojske, general Peter Pace izrazio je žaljenje zbog toga što je homoseksualnu orijentaciju nazvao "nemoralnom".

Organizacije koje štite prava homoseksualaca okomile su se na Paceovu izjavu da osobe 'otvoreno homoseksualnog ponašanja' ne bi trebale služiti u vojsci jer 'njihova nazočnost izgleda kao da vojska tolerira nemoral'.

General Peter Pace je svoje stajalište potkrijepio zabranom koja vojnicima brani otvorene izvanbračne veze. Od 1993. godine američke oružane snage koriste praksu prema kojoj se vojnike ne pita za njihovu seksualnu orijentaciju, a oni ne trebaju o tome govoriti. Pravnička mreža koja brani vojnike homoseksualne orijentacije zatražila je da se general Pace ispriča. General Pace je u utorak izjavio kako se trebao više usredotočiti na politiku vojske, a manje na svoje vlastito mišljenje, kada je dan ranije u intervjuu za ''Chicago Tribune'' rekao da homoseksualno ponašanje smatra nemoralnim.

Braneći se od lavine kritika koje je izazvala njegova izjava, general Pace je kazao kako je u intervjuu samo pokušao objasniti da podržava politiku vojske "ne pitaj, ne govori", koja priječi pripadnost oružanim snagama osobama otvorenog homoseksualnog ponašanja.

U oružanima snagama SAD je od 1994. na snazi zakon prema kojem se vojnike ne pita za njihovu seksualnu orijentaciju, a oni ne trebaju o tome govoriti. Od tada je iz vojske otpušteno više od 10.000 pripadnika, uključujući i više od 50 specijalista za arapski jezik i farsi (iranski).

"Izražavajući podršku za aktuelnu politiku, ja sam ponudio i neka lična mišljenja o moralnom ponašanju. Trebao sam se više usredotočiti na podšku politici, a manje na moje lične moralne stavove", naveo je Pace u saopćenju, izbjegavši izvinjenje koju su od njega tražile udruge koje štite prava homoseksualaca u uniformama.

Za Chicago Tribune, Pace je izjavio kako "vjeruje da su homoseksualni akti među pojedincima nemoralni i da ne bi trebalo opraštati nemoralne akte".

Ministar odbrane Robert Gates je, u intervjuu internoj televiziji Pentagona, izbjegao odgovoriti na pitanje o politici "ne pitaj, ne govori", ali je ipak neizravno prekorio generala Pacea rekavši kako "tu stvarno nema mjesta ličnim mišljenjima", već treba poštovati važeći zakon.

Glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow izjavio je kako "predsjednik George W. Bush uvijek kaže da je najvažnije nemati predrasude prema drugima. No, kada je riječ o vladinoj politici, ona je na snazi dugo vremena i mi ćemo je nastaviti provoditi slijedeći slovo zakona".

Predsjednica Predstavničkog doma Kongresa Nancy Pelosi, povezala je Pacove komentare s otpuštanjima vojnika zbog homoseksualnosti, rekavši "mi trebamo najtalentiranije ljude, i jezične vještine. Trebamo Amerikance domoljube koji postoje podjednako među našim stanovništvom. Ne trebamo moralne prodike od zapovjednika združenog štaba".

Skupine za zaštitu prava homoseksualaca osudile su Paceov istup kao "grozan, bezosjećajan i omalovažavajući" prema 65.000 lezbijskih i "gay" vojnika koji trenutačno služe u američkim oružanim snagama.

Oružane snage SAD ukupno imaju oko dva miliona vojnika.