Svijet
1

Zapovjednik NATO-a: Putin neće slati vojsku u Ukrajinu, ima druga sredstva

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Antiterorističke operacije, kako ih nazivaju vlasti u Kijevu, još uvijek traju na istokz Ukrajine. U borbi ukrajinskih vojnih snaka i separatista u istočnim gradovima u proteklih nekoliko dana stradao je veći broj ljudi, uglavnom na strani proruskih snaga.

Uposlenici dva rudnika uglja u Donjecku su stupili u štrajk te se pridružili demonstrantima u centru grada z znak protesta protiv vlasti u kijevu, javlja Itar-Tass. Rudari traže da vojne jedinice pod komandom kijeva prestanu sa operacijama na istoku Ukrajine. Nekoliko njih se pridružilo pripremama za referendum, dok se drugi imaju namjeru pridružiti separatističkim proruskim grupama.

RT jutros prenosi kako je NATO-ov zapovjednik vojske i šef američke komande za Evropu, general Filip Breedlove izjavio da ruske trupe neće ući u Ukrajinu, ali će nastaviti svoje nacionalne interese drugim sredstvima.

"Mislim da je sada Vladimir Putin u stanju ostvariti svoje ciljeve u istočnoj Ukrajini, ali da nikad ne ide preko granice sa svojim vojnim snagama", izjavio je Breedlove na konferenciji u Ottawi.

Također je jasno kazao kako je Moskva upetljana u nemire u Ukrajini.

"Mislim da će Putin zapravo samo nastaviti ono što već radi, a to je diskreditacija vlade u Kijevu. Nastavit će sa stvaranjem nemira, jačati separatistički pokret", kazao je Breedlove.