Svijet
0

Zapovjednik KFOR-a: Mi smo spremni

FENA
Zapovjednik KFOR-a, francuski general Xavier Bout de Marnhac pridružio se u srijedu međunarodnim zvaničnicima koji su upozorili na moguće izbijanje nasilja na Kosovu pošto je i posljednja runda pregovora između Beograda i Prištine o rješavanju statusa te pokrajine završila neuspjehom.

"Bit će teško", rekao je general De Marnhac novinarima u Washingtonu, obraćajući se putem videolinka.

Ipak, francuski general izrazio je optimizam kada je u pitanju sposobnost njegovih 16.000 vojnika da se izbore sa eventualnim nemirima i nasiljem, naglašavajući da je NATO, za slučaj potrebe, spremio i rezervne snage.

Francuz je, međutim, od međunarodne zajednice zatražio jasne direktive o budućim potezima u rješavanja statusa i načinima na koji njegove snage imaju postupati na Kosovu, posebno na sjeveru pokrajine, gdje je srpsko stanovništvo većinsko.

Prema njegovim riječima, "vlasti u Srbiji pojačale su utjecaj u srpskim regionima na Kosovu", pri čemu se, kako je rekao, "čini da Beograd razmatra neku vrstu paralelne uprave nad tim područjima".

Komandant KFOR-a je također istakao da se kao problem polako pojavljuje i sposobnost Kosovske policijske službe (KPS) da ispunjava obaveze u eventualnom vakuumu koji bi mogao nastati u procesu preuzimanja odgovornosti od UNMIK-a u nadležnost buduće misije Evropske unije. "Mene najviše brine praznina koja se može pojaviti prilikom promjene međunarodnih policijskih snaga", naglasio je on.

De Marnhac je ocijenio da će "tenzije između kosovskih Srba i Albanaca doživjeti biološki kraj" s obzirom na to da je prosječna starost albanskog stanovništva 28, a kod Srba 54 godine.

"Srednjoročno, tome će biološkim putem doći kraj, jer će jedan od naroda, znate, jednostavno nestati",rekao je francuski general.