Istraživanje iz Saudijske Arabije
1

"Zapošljavanje kasirki je vrsta trgovine ljudima"

Klix.ba
Prema zaključcima istraživanja koje je nedavno provedeno u Saudijskoj Arabiji, zapošljavanje žena na kasi je jedna vrsta trgovine ljudima, slična seksualnom iskorištavanju, prisilnom radu i trgovini organima.

Kako kažu naučnici koji su radili istraživanje, posmatranje žena kao objekata je prisutno u mnogim formama i profesijama. Najočigledniji primjeri su žene u medijima, stjuardese, recepcionerke te radnice u supermarketima i kasirke.

Mohammad al Bogami sa Islamskog univerziteta Imam Mohammad bin Saud je u svom istraživanju naveo nekoliko izjava najpoznatijih muslimanskih učenjaka koji zabranjuju zapošljavanje žena na kasama, jer to predstavlja trgovinu ljudima zbog činjenice da njihovo zapošljavanje ima cilj da privuče mušterije, prenosi Al Arabiya.

"Trgovina ljudima ne prestaje prodajom tijela ili organa. Trgovina ljudima se proteže na bilo kakav oblik prisilnog rada ili seksualnog iskorištavanja", kaže Al Bogami.

Vrhovni vjerski poglavari u Saudijskoj Arabiji već duže vrijeme osporavaju politiku vlade ove zemlje koja svakodnevno proširuje tržište rada za žene.