Svijet
0

Zaposlenici u javnom sektoru štrajkuju uoči samita EU u Beligiji

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U Belgiji su jutros u štrajku zaposlenici u javnom sektoru što je izazvalo haos nekoliko sati uoči samita Evropske unije koja zahtijeva mjere štednje.

Ovo je prvi generalni štrajk u Belgiji od 2005. godine i prvi poslije skoro dvije decenije koji su organizovali tri glavna sindikata u javnom sektoru.

Povod za današnji prekid rada su mjere štednje u budžetu za 12 milijardi eura u ovoj godini, javljaju agencije.

Današnji štrajk će, kako se najavljuje, blokirati željeznički i vazdušni saobraćaj i prema posljednjim izvještajima mnogi letovi su već otkazani ili odgođeni. U sindikatima najavljuju da će tokom dana blokirati i drumski saobraćaj u zemlji.

Vlada će biti primorana da angažuje vojne aerodrome kako bi lideri zemalja Evropske unije mogli tokom dana da stignu na samit koji treba da raspravlja o ekonomskoj politici.

Šefovi država i vlada Evropske unije na popodnevnom sastanku u Bruxellesu treba da usvoje sporazum o fiskalnoj disciplini i utvrde mjere za podsticaj ekonomskog rasta i zaposlenosti.

Očekuje se da lideri 27 zemalja članica EU postignu konačnu saglasnost u vezi s formiranjem Evropskog mehanizma za stabilnost vrijednog 500 milijardi eura koji ima za cilj da olakša uslove kreditiranja prezaduženih zemalja kao što su Italija i Španija.

Pored toga, lideri će razgovarati i o načinima da podstaknu ekonomski rast i smanje nezaposlenost, koja je u pojedinim zemljama dostigla rekordan nivo.