Svijet
0

Započeo sastanak ministara finansija G-8

FENA
Ministri finansija G-8 započeli su u petak u Sankt Peterburgu sastanak na kojem će uglavnom dominirati problemi snabdijevanja energijom i porast cijena na svjetskom nivou, što berzu čini promjenljivom.

Nekoliko centralnih banaka je zavrnulo slavine za kredite ove sedmice, prva je počela u četvrtak Evropska centralna banka, ali i ostale banke, poput banaka Indije, Južne Koreje, Južne Afrike ili Turske, sve iz straha od nekontolirane inflacije.

Američka federalna banka rezervi uradit će izgleda isto krajem mjeseca, što je izazvalo posljednjih dana klizanje cijena svjetskih berzi.

U tom kontekstu ministri finansija industrijski najrazvijenijih zemalja, Velike Britanija, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, SAD-a i Rusije razmatrat će saniranje svjetske ekonomije i pripremu samita G-8 šefova država koji će se održati u julu u bivšoj ruskoj prijestonici.

Na dvevnom redu naći će se i borba protiv zaraznih bolesti ili borba protiv finansiranja terorizma, rekao je ruski ministar finansija Aleksej Kudrin.

U petak su također predviđeni bilateralni susreti Kudrina s predsjednikom Svjetske banke Polom Wolfowitzem ili američkim i japanskim ministrima finansija Johnom Snowom i Sadakuzijem Tanigakijem.

Zvanični razgovori G-8 predviđeni su u subotu, uz prihvatanje zajedničkog saopćenja.

Međutim, bankari centralnih ruskih banaka neće prisustvovati sastanku jer Rusija, koja predsjedava G-8, ove godine još nije primljena u monetarni klub.

To posebno izaziva kritike o legitimitetu Moskve koja predsjedava ovom organizacijom industrijski najrazvijenijih zemalja, tim više što je politika predsjednika Putina daleko od demokratskog kursa.

Rusija, drugi proizvođač sirove nafte poslije Saudijske Arabije i prvi proizvođač gasa, namjerava se osloniti na svoj status nove energetske supersile kako bi povratila svoj izgubljeni uticaj tokom deset godina postsovjetskog haosa.