Kairo
0

Započeo ministarski sastanak Arapske lige

FENA
Benjamin Netanyahu (Foto: AFP)
Benjamin Netanyahu (Foto: AFP)
Arapska liga započela je u četvrtak u Kairu ministarski sastanak kako bi se proučili uvjeti za eventualno pokretanje direktnoga izraelsko-palestinskog razgovora u vezi sa čime Washington vrši veliki pritisak, prema saopćenju AFP-ovog dopisnika s lica mjesta. Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas, koji je stigao u srijedu u glavni egipatski grad, treba da se obrati ministrima vanjskih poslova zemalja članica odbora Arapske lige zaduženog za ovaj predmet.

Na sastanku bi trebalo podržati uvjete koje je postavio Abbas za održavanje direktnih razgovora: povlačenje Izraelaca s okupirane Zapadne obale i istočnog Jerusalema na granice iz juna 1967. godine, prije Šestodnevnog rata, i potpuno zamrzavanje naseljavanja Jevreja.

"Nije pitanje američkog pritiska, pitanje je šta je u interesu Palestinaca", izjavio je AFP-u Hicham Youssef, bliski saradnik glavnog tajnika Arapske lige Amra Mousse.

"Interes Palestinaca, s njihove tačke gledišta, jasan je: oni žele napredak u indirektnim pregovorima i mi ih podržavmo", nastavio je on.

Abbas je ponovio svoje zahtjeve u srijedu na sastanku sa zvaničnicima egipatske štampe, saopćila je državna agencija Mena.

Sjedinjene Države i druge zemlje poput Francuske pojačale su pritisak u korist direktnih pregovora umjesto indirektnih koji se vode bez velikog uspjeha od početka maja pod vođstvom Washingtona.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je izjavio da je spreman susresti se s Abbasom i sve staviti na stol, ali odbija sve preduvjete i optužuje Palestince za sporost.

Isključio je mogućnost produženja djelimičnog moratorija od deset mjeseci na izgradnju naselja na Zapadnoj obali koji ističe 26. septembra.

Izraelski zamjenik premijera Sylvan Shalom ocijenio je u srijedu da je "nemoguće" prihvatiti uvjete koje je postavio Abbas.