Svijet
0

Započeo dosad najveći napad američkih snaga na Falluju

NINA
Američka vojska napala je uporište iračkih pobunjenika u Falluji dosad najvećim avionskim i kopnenim napadom, nakon što su 34 osobe poginule u jučerašnjem napadu u Samarri.

Kako javlja Reuters, u napadima na Falluju uništena je glavna bolnica i mnogo domova. Bolničko osoblje izvijestilo je da su dvije osobe poginule, dok je sedam ranjeno, među kojima i jedno dijete.

Kao odgovor na američki napad na Falluju, pobunjenici su napali američke postrojbe u Samarri, Bagdadu i Ramadi. Najjači napad bio je u Samarri, gdje je bombaš samoubojica upao u bolnicu i aktivirao bombu. Također, tri autobombe eksplodirale su u drugim dijelovima grada. Pobunjenici su napali još tri policijske stanice u zemlji.

U sukobima je poginulo 34 ljudi, od čega 19 iračkih policajaca, dva pripadnika iračke vojske i 11 civila. Prema saopštenju iračke policije, najmanje 43 ljudi je ranjeno, od čega 28 pripadnika snaga sigurnosti.

Američka vojska zajedno s iračkim postrojbama napala je Samarru prije mjesec dana, u akciji osiguravanja prvih demokratskih izbora u Iraku nakon Saddama Husseina, u januaru sljedeće godine.