Južni Afganistan
0

Zaplijenjeno 15 tona droge

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Afganistanske i američke snage ubile su 34 militanta, od kojih skoro polovinu u zračnim udarima, i zaplijenile jednu od najvećih količina droge u toj zemlji tokom operacije u južnom Afganistanu, saopćila je vojska.

Skoro 15 tona narkotika, uključujući opijum, heroin i morfin, zaplijenjeno je tokom operacije koja je počela u utorak, zajedno sa sjemenkama maka i proizvodima rafinirane droge, navodi vojska u saopćenju objavljenom u čertvrtak navečer, prenosi Reuers.

Operacija, koja je uključivala zračne udare u kojima je ubijeno 16 militanata, imala je za cilj osigurati tržnicu Loy Cherah u gradu Marjehu, središtu proizvodnje droge i militantnom uporištu u pokrajini Helmand.

Afganistan proizvodi više od 90 posto svjetskog opijuma, od kojeg većinu u južnim talibanskim uporištima. Američki vojni zvaničnici procijenili su da trgovina opijumom talibanima godišnje donosi između 80 i 400 miliona dolara zarade.

"Jedina zapljena narkotika uporediva s onom u operaciji u Marjehu je zapljena 260 tona hašiša s približnom uličnom vrijednošću od 350 miliona dolara u pokrajini Kandahar u julu 2008.", navodi se u saopćenju.

U operaciji je također zaplijenjeno oružje, velike količine materijala za proizvodnju bombi i dvije "ratne sobe" s mapama, komunikacijskom opremom i opremom za noćno osmatranje, navodi se u saopćenju.

Civili su izvedeni iz tržnice i nije bilo izvještaja o civilnim žrtvama tokom operacije, dodaje se.