Svijet
0

Zaplijenjene etikete s vinskih flaša sa Hitlerovom slikom

FENA
Tužilaštvo u Bolzanu na sjeveru Italije zaplijenilo je u srijedu etikete sa vinskih flaša sa slikom Hitlera i drugih nacističkih vođa koje je prodavalo jedno vinogradarsko preduzeće u blizini austrijske granice, izjavio je jedan zvaničnik iz ove firme.

Dvadeset etiketa s imenom "Vođa" predstavljaju Hitlera i njegov nacistički pozdrav, kao i generale poput Hermanna Goeringa, Heinricha Himmlera i Rudolfa Hessa.

Etikete u bijeloj i crnoj boji nose slogane "Jedan narod, jedno carstvo, jedan vođa" i "Sieg heil", koje je izvikivao Hitler kad je držao govore pred masama.

Kazneno djelo vinogradarskog preduzeća je, prema tužilaštvu u Bolzanu, u "veličanju zločina protiv čovječnosti", precizirao je zvaničnik vinogradarskog preduzeća Lunardelli.

Preduzeće Lunardelli tvrdi da je prodavalo "oko 20.000 flaša sa likom Hitlera" godišnje i isto toliko sa slikom Musolinija, koje policija nije zaplijenila.

Ove flaše su dio linije koju je ovo porodično preduzeće komercijaliziralo od 1995. godine i nazvalo je "historijskom kolekcijom", prodajući flaše sa slikama Čerčila, Gramscija, Hitlera, Marksa, Napoleona, Musolinija i Če Gevare.

Zaplijenje su etikete, ali ne i flaše vina.

O ovom preduzeću se već govorilo u septembru 2003. godine kada je njemačka ministrica pravosuđa Brigitte Zypries zvanično protestirala protiv prodaje ovih flaša.