Italija
0

Zaplijenjena imovina vrijedna 16 milijardi eura

SRNA
Roberto Maroni
Roberto Maroni
Italijanske vlasti u posljednje dvije godine zaplijenile su robu i imovinu u vlasništvu mafije u vrijednosti više milijardi evra, rekao je danas ministar unutrašnjih poslova Italije Roberto Maroni.

"Naš cilj je da tu robu i imovinu predamo lokalnim vlastima i zbog toga smo formirali nacionalnu agenciju koja će se baviti imovinom zaplijenjenom od mafije", rekao je Maroni u mjestu Varese na otvaranju obdaništa u vili koja je bila u posjedu mafije.

On je dodao da su vlasti za posljednje dvije godine zaplijenile robu i imovinu od mafije u vrijednosti od oko 16 milijardi eura.

Maroni je istakao da je objavljivanjem novčane vrijednosti zaplijenjene imovine vlada pokazala da je "prisutna i aktivna" u borbi protiv mafije i da će u toj borbi "ići do kraja".

Prošle sedmice vlasti su zatvorile nekoliko kompanija koje se bave solarnom i električnom energijom, zaplijenile su zemlju, vile, automobile i blokirale bankovne račune sa oko 1,5 milijardi eura u vlasništvu jednog sicilijanskog biznismena sa vezama u mafiji.

Zaplijenjena imovina predaje se lokalnim vlastima i ne uništava se već se transformiše u javno dobro.

Italijanski zakoni dozvoljavaju deponovanje imovine koja pripada mafiji ili njihovim partnerima, čak i bez sudskog naloga. Od 1996. godine ova imovina može se koristi za socijalne svrhe.

Vlada premijera Silvia Berlusconija pojačala je "napade" na mafijašku imovinu slabeći njene izvore finansiranja.

Prema riječima šefa odjeljenja policije za borbu protiv mafije Rosolina Naska imovinsko bogatstvo je "Ahilova peta" bosova italijanske mafije.

Međutim, mafijaški bosovi mogu da svoje finansije prebace na račune svojih saradnika i članova svojih porodica ukoliko su uhapšeni što im omogućava kasnije da angažuju advokate, kaže Naska.