Svijet
8

Zaplijenjen snimak razgovora turskog ministra sa novinarom DW-a

Klix.ba
Michel Friedman (Foto: EPA)
Michel Friedman (Foto: EPA)
Tursko ministarstvo mladih i sporta zaplijenilo je snimke intervjua sa njihovim ministrom Akifom Çağatayem Kılıçem, netom po završetku intervjua, javlja DW.

Prema pisanju Deutsche Welle, novinar Michel Friedman razgovor sa Kılıçem obavio je u nedjelju, četvrtog septembra u zgradi ministarstva u Ankari, a pitanja je ovom ministarstvu poslao unaprijed.

Friedman je, između ostalog, Kılıça pitao o pokušaju državnog udara koji se desio u julu, kao i o masivnim otkazima i hapšenjima koja su nakon njega uslijedila. Novinar je postavljao pitanja i o medijskoj situaciji u Turskoj, kao i statusu žena u turskom društvu. Dotakao se i predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana te ministra upitao da protumači nekoliko njegovih izjava.

Nakon završetka intervjua ministar je izašao iz sobe, a njegov portparol je rekao ekipi DW-a da intervju neće moći objaviti. Kada su se pobunili, videomaterijal sa intervjua su zaplijenili uposlenici ministarstva koji su im pojasnili da zgradu neće moći napustiti sa snimkom.

Direktor Deutsche Wellea Peter Limbourg oglasio se ovim povodom danas. Rekao je da je ovaj incident dokaz grubog kršenja medijskih sloboda u Turskoj te da će se ne može desiti da ministar pristane na intervju, a poslije ga zabrani jer mu se nisu svidjela pitanja.

"Ono što mi doživljavamo predstavlja čin prisile turskog režima koji više ne prati vladavinu prava i nema nikakve veze sa demokratijom", rekao je on i dodao da će razmotriti legalne opcije za dobijanje videa.

Übeydullah Yener, portparol ministarstva, rekao je za turski odjeljak DW-a da nije postojala autorizacija intervjua.

"Pitanja koja su postavljena nisu bila ona koja su planirana. Friedman tačno zna zašto se ovo desilo", rekao je on.