Odgovor na Papine kritike
0

Zapatero: "Španija je laička država koja svima jamči slobode!"

FENA
Jose Rodriguez Zapatero (Foto: AP)
Jose Rodriguez Zapatero (Foto: AP)
Španski premijer Jose Rodriguez Zapatero reagirao je na Papine izjave o "agresivnom" antiklerikalizmu, te upozorio kako je Španija laička država koja svima jamči slobode.

Zapatero se poziva na Ustav iz 1978. godine, te kaže kako je upravo taj ustav učinio Španiju "laičkom državom koja prepoznaje težinu Katoličke crkve, ali jamči slobodu svima", navodi se u vladinom saopćenju, koje je objavljeno nakon susreta s Papom u nedjelju u Barceloni.

Da podsjetimo, Papa je u Barceloni bio kako bi predvodio prvo bogoslužje održano u velebnoj Sagradi Familiji, remek djelu Antonia Gaudija.

Inače, Papa je u subotu vrlo oštrim riječima osudio na opasnost od antiklerikalizma u Španiji, te je podsjetio na tridesete godine i krvavi građanski rat.

Inače, Španija je poznata kao možda i "najkatoličkija" zemlja Evrope, međutim, utjecaj Katoličke crkve je zadnjih godina u opadanju, te se danas samo 73 posto Španaca smatra katolicima. Tek prije osam godina taj postotak bio veći za skoro 10 posto.

Također, Papa je u nedjelju u Barceloni iznova ponovio svoju osudu istospolnih brakova i pobačaja, dvije teme koje su oduvijek bile sporne između španske crkve te socijalističke vlade.

Inače, Papino pozivanje na građanski rat, te tridesete godine, nije bilo pozitivno popraćeno od strane medija, te je nekoliko dnevnika izrazilo veliko nezadovoljstvo tim njegovim činom.

Poznato je da su Španci izrazito osjetljivi na građanski rat i Francovu vladavinu koja je iz njega proizašla, te će se još godinama vagati utjecaj i povijesne činjenice, ali krvavi rat tih razmjera zasigurno nije omiljena tema za razgovor uz kavu na Madridskoj špici, prenijela je Hina.