Svijet
0

Zapatero nakon pobjede najavio konsolidaciju "nove Španije"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pobjeda španskog socijalističkog premijera Josea Luisa Rodrigueza Zapatera na nedjeljnim parlamentarnim izborima najvjerojatnije će mu omogućiti da nastavi svoj posao na, kako smatra, "novoj i modernoj Španiji", javljaju u ponedjeljak agencije prenoseći mišljenja analitičara.

Razdraganim pristalicama Zapatero je rekao kako se nada da će na "konsolidaciji" nove Španije moći raditi u miroljubivijim uvjetima nego tokom svog prvog mandata, s manje trzavica s konzervativnom opozicijom, ali mir je daleko od toga da bude zagarantiran, prenosi agencija DPA.

Zapaterova pobjeda drugi put zaredom učvrstila je njegov položaj, a tvrdnje opozicijee da je beznačajan vođa koji je 2004. pobijedio jedino zahvaljujući bombaškim napadima islamista u Madridu samo tri dana pred izbore nemaju težinu.

Njegova vladajuća Socijalistička stranka (PSOE) pobijedila je u nedjelju na izborima ali nije osvojila apsolutnu većinu. Socijalisti će tako u donjem domu parlamenta, nakon osvojenih 43,7 posto glasova, imati 169 od 350 zastupničkih mjesta, pet više nego u prijašnjem sazivu parlamenta.

Opozicijska Narodna stranka (PP) također je, nauštrb manjih stranaka, osvojila više mjesta nego prije četiri godine. Sa 40,1 posto glasova, PP će u donjem domu parlamenta imati 153 zastupnička mjesta, također pet više nego u prošlom sazivu.

Kako prenosi Reuters, vođa ekastremne ljevice Gaspar Llamazares je ishod izbora opisao kao "dvostranački cunami", znak sve veće bipolarizacije španske političke scene, a najveći su gubitnici izbora upravo manje ljevičarske stranke.

Tokom četverogodišnjeg mandata, Zapatero je iz mlađahnog "lidera" kojeg je opozicija posprdno zvala "Bambi" prerastao u odvažnog premijera koji nije oklijevao provesti niz radikalnih društvenih reformi usprko žilavom otporu moćne Katoličke crkve.

Pod njegovim je vodstvom, smatraju analitičari, konzervativna Španija postala jedna od najnaprednijih evropskih zemalja, jamčeći homoseksualcima puna bračna prava, uključujući pravo i na posvajanje djece, promičući zakone o jednakosti žena, uključujući i izborni paritet, a olakšao je i postupak razvoda braka.

Vlada je također odobrila istraživanje matičnih stanica i smanjila utjecaj crkve na sistem obrazovanja. No, stotine hiljada Španaca odazvale su se na pozive biskupa i u više navrata protestirale protiv ugrožavanja institucije obitelji, a socijalisti su optuženi čak i za kršenje ljudskih prava.

Nakon što je na čelo Biskupske konferencije izabran konzervativni kardinal Antonio Maria Rouco, analitičari očekuju nastavak okršaja vlade i Crkve.

Zapatero, međutim, poručuje da će "vladati za sve ljude, misleći prvo na one koji nemaju ništa".

Konzervativni PP se pak suzdržao od formiranje prečvrstog savezništva s crkvom iz straha da ne ispadne ultrareakcionaran.

Španska štampa u svojim komentarima izbora različito gleda na Zapaterovu pobjedu, videći u njoj, ovisno o političkoj orijentaciji, "trijumf", "drugu priliku" ili jednostavno "pobjedu".

"Publico", blizak PSOE-u, svoj je uvodnik naslovio sa "Zapatero trijumfirao". Desni El Mundo je svoj tekst opremio naslovom "PSOE pobijedio, PP napredovao, dvojac ima 323 od 350 zastupnika".

EL Pais primjećuje da, suprotno svojim prethodnicima koji su osvajali dva mandata zaredom - socijalistu Felipeu Gonzalesu i konzervativcu Jose-Mariji Aznaru, Zapatero nije osvojio apsolutnu većinu.

Konzervativni ABC je izvijestio da je "PSOE pobijedio usprkos povećanju broja mjesta PP-a, dok su nacionalisti i komunisti izgubili tlo pod nogama".