Svijet
0

Zapatero čestitao Kataloncima na širokoj autonomiji

FENA
Jose Luis Rodriguez Zapatero
Jose Luis Rodriguez Zapatero
Šef španske socijalističke vlade Jose Luis Rodriguez Zapatero čestitao je katalonskim biračima na "velikoj podršci" za status proširene autonomije Katalonije, iskazanoj na referendumu od nedjelje.

Skoro 74 posto glasača, prema zvaničnim, skoro konačnim rezultatima, odobrilo je novi status Katalonije, koji jača njen identitet i daje joj veće fiskalne i administrativne ovlasti.

Katalonci su se "jasno izjasnili", i to velikom većinom, u prilog novog statusa, rekao je u nedjelju navečer Zapatero, koji se jako angažirao na izradi teksta koji je oštro kritikovala konzervativna španska opozicija.

Novi status će dati "veće priznanje identiteta Katalonije, koja će imati "bolje instrumente na razvoju svojih aktivnosti", dodao je on.

Katalonija, jedan od 17 regiona u Španiji, nalazi se na sjeveroistoku zemlje i već uživa široku autonomiju.

Referendum održan u nedjelju završnica je procesa koji je započet u septembru prošle godine, kada je katalonski parlament usvojio izmjene Statuta - dokumenta koji regulira odnose regionalne i centralne vlade u Madridu.

Prema novoj verziji, Katalonci će dobiti status naroda.

Odziv građana na referendumu bio je relativno slab.

Mnogi Katalonci, naime, smatraju da je ponuđeni plan šire autonomije za Kataloniju dokument koji su političari sačinili za političare i bez dovoljnih konsultacija sa samim građanima.

Predloženi plan Kataloniji povjerava mnogo šira ovlaštenja u sferama ekonomije i politike, načinu ubiranja i trošenja poreza i politici useljavanja.