Bangkok
0

Zapaljena zgrada berze, uveden policijski sat

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Zgrada berze u Bangkoku je zapaljena, a dijelovi grada su ostali bez struje, dok se nasilje na ulicama tajlandskoga glavnog grada nastavlja i poslije okončanja ofanzive vojske protiv antivladinih demonstranata, čijih se sedam lidera ranije u srijedu predalo vlastima.

Berza je ranije zatvorena zbog sukoba, javio je Reuters.

Tajlandski premijer Abhisit Vejjajiva uveo je policijski sat koji će trajati od osam sati večeras po lokalnom vremenu do šest sati sutra ujutro, da bi se snagama sigurnosti omogućilo da obavljaju svoju dužnost.

Policijski sat je ranije najavio ministar odbrane general Pravit Vongsuwan zbog nastavka nemira i poslije odlučne akcije oružnih snaga.

U međuvremenu, na sjeveroistoku zemlje, u gradu Khon Kaen, jednom od uporišta antivladinih demonstranata, zapaljena je zgrada gradske uprave, dok su ranije u srijedu demonstranti upali u zgradu gradske uprave u susjednoj provinciji u gradu Udon Thani i također zapalili jednu zgradu.

Tajlandske snage sigurnosti saopćile su ranije da su okončale ofanzivu u centru Bangkoka, koji je blokiran antivladinim protestima već više od dva mjeseca, i da je situacija pod kontrolom.

U ofanzivi tajlandske vojske u srijedu poginulo je najmanje pet osoba, među kojima je i jedan talijanski fotoreporter, a povrijeđeno ih je najmanje 50, među kojima su najmanje dva vojnika i jedan kanadski novinar.

Demonstranti u tajlandskoj prijestolnici protestiraju od 12. marta tražeći raspuštanje parlamenta i održavanje prijevremenih izbora.