Dvojica u teškom stanju
0

VIDEO / Zapalila se petorica nezaposlenih Marokanaca

FENA
Petorica nezaposlenih Marokanaca su se danas zapalila u prijestolnici Rabatu u sklopu široko rasprostranjenih demonstracija koje se održavaju u zemlji zbog nedostatka radnih mjesta, posebno za mlade svršene studente, izjavio je aktivist Marokanske asocijacije za ljudska prava Jusef el-Risuni.

On je rekao da su trojica muškaraca zadobila ozbiljne opekotine zbog kojih su hospitalizirani i da su dvojica u teškom stanju, dok je preostaloj dvojici samo oštećena odjeća, javio je AP.

Muškraci koji su se zapalili pripadaju pokretu "nezaposlenih svršenih studenata" koji su tokom protekle dvije sedmice okupirali zgradu Ministarstva visokog obrazovanja.

Pristalice su im do prije dva dana donosile hranu, kada su ih snage sigurnosti spriječile u tome.

"Vlasti su ih sprečavale da prime vodu i hranu i petorica njih je izašla iz zgrade da bi uzeli hranu i zaprijetila da će se zalaiti ukoliko ih spriječe u tome", rekao je El-Risuni, prenio je Tanjug.

Zvanična stopa nezposlenosti u Maroku iznosi 9,1 posto, dok se ona kreće oko 16 procenata kod kategorije tek svršenih studenata.

Samospaljivanje je tokom prošle godine postala borbena taktika koja se često koristila tokom protesta na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi.

Decembra 2010. godine prodavač povrća Mohamed Buazizi zapalio se iz očaja jer mu je policija oduzela radnu dozvolu. Umro je tri nedjelje kasnije, a njegov potez izazavo je velike proteste i doveo do svrgavanja predsjednika Tunisa Bena Alija i pokretanja protesta širom regiona poznatih pod nazivom "arapsko proljeće" u kojima je uzdrmano nekoliko diktatora.