Miroslav Lajčak
0

'Zapadnom Balkanu je mjesto u EU'

FENA
Slovački ministar vanjskih poslova i doskorašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajčak ocijenio je, u intervjuu beogradskom listu "Večernje novosti" od petka, da je zapadnom Balkanu, čak i u ovakvoj turbulentnoj situaciji, mjesto u Evropskoj uniji, ali da to ne ovisi o vanjskim faktorima, već isključivo o ispunjavanju postavljenih uslova.

"Jednostavno, pravila igre su jasno definisana. Potrebna je puna saradnja s Haaškim tribunalom. A znamo da to podrazumijeva da se Ratko Mladić nađe u Haagu. Situacija je svima poznata. Postoji velika želja EU da Srbija napreduje. Zna se da Srbija za to ima dovoljan demokratski potencijal i administrativne kapacitete. Ali, dobro se zna i da taj uslov, koji je jasno definiran, ne može biti ignorisan", rekao je Lajčak.

Upitan hoće li Slovačka ustrajati na stajalištu nepriznavanja neovisnosti Kosova, Lajčak je kazao da je pozicija njegove zemlje javna i jasno definisana. Ništa se, kako je rekao, nije promijenilo u uslovima koji su doveli do toga da Slovačka zauzme takvo stajalište i zato, po njegovim riječima, nema razloga govoriti o bilo kakvoj promjeni slovačke politike.

Upitan da ocijeni održivost Bosne i Hercegovine i zahtjeve dužnosnika Republike Srpske za samoopredjeljenjem, šef slovačke diplomacije istakao je da je za BiH najvažnije i najbolje da svi poštuju ustav i zakone te zemlje te da referendum o otcjepljenju nije moguć po postojećem ustavu.

"Ako smo za ustav, ako smo za Dayton, onda ga moramo prihvatiti u cjelosti. Ustav nije jelovnik, pa da biramo samo ono što nam odgovara. Sve što se može dogoditi u vezi s promjenom ustavno-pravnog uređenja u BiH, mora imati saglasnost sva tri ustavotvorna naroda. Bilo koje rješenje koje je idealno za jedne, a ignoriše interese ostalih, ne može proći", objasnio je Lajčak.

Po njegovim riječima, najbolje što BiH može uraditi je angažiranje u procesu približavanja evropskim integracijama i ispunjavanju ciljeva i uvjeta koje je postavilo Vijeće za provedbu mira. Nakon toga, rekao je Lajčak, treba punom brzinom krenuti prema evropskim integracijama, dok je sve ostalo put u zabludu.

Na pitanje o tome bi li na Balkanu ponovo moglo doći do sukoba, Lajčak je odgovorio da u to ne vjeruje te da je, uprkos tome što postoji zapaljiva i nacionalistička retorika i ima provokacija, sigurnosna situacija stabilna te da ne vidi nikakav potencijal za sukobe.