UN
0

"Zapadnjaci treba da izvrše pritisak na Izreal"

FENA
Stručnjak Ujedinjenih nacija na palestinskim teritorijima pozvao je u srijedu zapadne saveznike Izraela da izvrše pritisak na ovu zemlju kako bi ukinula blokadu u pojasu Gaze koja drži "na mukama" njenih 1,5 miliona stanovnika.

"Evropski i sjevernoamerički saveznici Izraela treba da insistiraju na tome da Izrael odmah ukine svoju blokadu u pojasu Gaze služeći se i prijetnjama ekonomskim sankcijama", ocijenio je specijalni izvještač UN-a Richard Falk u svom saopćenju.

Godinu dana poslije izraelske ofanzive na Hamas od 27. decembra do 18. januara, u kojoj je ubijeno 1.400 Palestinaca, Falk je zatražio također da "u potpunosti i u najkraćem roku budu primijenjene preporuke iz Goldstonovog izvještaja".

Izvještaj komisije koju je formirao južnoafrički sudac Richard Goldstone optužuje Izreal i Palestince za ratne zločine za vrijeme izraelske vojne ofanzive i traži unutarnje istrage kako bi se odredili krivci.

Falk smatra da velike zapadne sile, kao što je UN, nisu izvršile dovoljan pritisak na Izreal da provede istrage i okonča "muke koje je izraelska blokada donijela stanovnicima Gaze, od kojih polovinu čine djeca".

Ova situacija predstavlja "tragičan neuspjeh odgovornosti svjetskih sila i UN-a", naveo je Falk.

On je otkrio da su dvije i po godine blokade dovele do pogoršanja "morala i zdravlja" hiljada stanovnika Gaze kojima nedostaje hrane i lijekova.

Izrael je uveo striktnu blokadu u pojasu Gaze otkako je Hamas preuzeo vlast na ovom teritoriju u junu 2007. godine, na štetu Palestinske vlasti Mahmuda Abbasa.