Pati od jakih bolova u leđima
0

Zapadni ljekari pregledaju Juliju Timošenko u zatvoru

FENA
Julija Timošenko
Julija Timošenko
Grupa kanadskih i njemačkih ljekara počela je u utorak u jednom zatvoru u Harkivu, u istočnoj Ukrajini, pregledati opozicionerku i bivšu premijerku Juliju Timošenko koja pati od jakih bolova u leđima.

"Preliminarni pregledi su počeli“ krajem poslijepodneva, rekla je novinarima na izlasku iz zgrade zatvora Raisa Moisenko, zamjenica ministra zdravstva, ne dajući više pojedinisti.

Autobus s tri kanadska i dva njemačka ljekara kao i više njihovih ukrajinskih kolega stigao je u toku jutra u zatvorsko naselje Kačanivska u Harkivu, rekao je novinar agencije AFP.

Početak ljekarskog pregleda je kasnio jer je Timošenko u prvo vrijeme odbila da je pregledaju ukrajinski ljekari, rekla je Moisenko.

Opozicionerka je na kraju prihvatila ukrajinske zakone koji zabranjuju liječenje specijalista koji nemaju ukrajinsku dozvolu.

U grupi stranih ljekara su Kanađani Peter Kujtan, ljekar opće prakse, Kristina Derzko, ginekologinja, i Georges Rewa, kardiolog, kao i Nijemci Karl Max Einhaupl, neurolog i Norbert Haas, hirurg, prema ukrajinskoj zatvorskoj administraciji.

Svi kanadski ljekari su ukrajinskog porijekla, saopćili su mediji.

“Nadamo se da će vlada uzeti u obzir rezultate naše humanitarne komisije”, rekao je novinarima na aerodromu Harkivu Einhaupl, čija je izjava prevedene na ukrajinski.

Julija Timošenko, koja je u zatvoru od augusta, prvo u Kijevu, a zatim u Harkivu, osuđena je u oktobru na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe ovlasti dok je bila premijer. Njeno zdravstveno stanje izaziva kontroverze.