Grčki ministar Drucas
0

"Zapadni Balkan do 2014. u Uniji"

SRNA
Ministar inostranih poslova Grčke Dimitris Drucas najavio je da će njegova zemlja nastojati da bude motor evropske integracije zemalja zapadnog Balkana i da približi države ovog regiona do 2014. godine evropskoj dvadesetsedmorici.

Drucas je istakao da će Grčka nastojati da unese novu dinamiku u ovaj proces, započet samitom EU u Solunu 2003. godine.

"Postavili smo veliki cilj da učinimo Grčku ponovo prisutnom u svim velikim međunarodnim razvojima i događajima i dodijelimo Grčkoj glas koji moramo da imamo, posebno u našem neposrednom susjedstvu. Težište je pri tome, svakako, na Balkanu", rekao je grčki šef diplomatije.

Drucas je podsjetio da je za vrijeme grčkog predsjedavanja EU 2003. godine na samitu šefova vlada i država Unije i cijelog regiona pokrenuta agenda koja je pružila jasnu perpsktivu pristupa Uniji zemljama jugoistočne Evrope, ali da je ova agenda proteklih godina potisnuta u pozadinu iz više razloga.

"Postoji više evropske skeptičnosti. Javno mnjenje u državama nije više tako oduševljeno idejom dodatnog širenja EU. Dinamika nastala 2003. godine vidno je usporena. Međutim, mi želimo da ponovo unesemo dinamiku u cijeli proces", istakao je Drucas za austrijski dnevnik "Prese".

Drucas je rekao da je prijedlog Grčke da treba da se pokuša da se sve zemlje zapadnog Balkana približe EU do određenog datuma, konkretno do 2014. godine.

"Našu inicijativu smo već predstavili tokom više bilateralnih susreta. Ja lično na sastanku ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu, kao i tokom mog nedavnog sastanka sa ministrom inostranih poslova Austrije Mihaelom Špindelegerom. Vidimo da Austrija i Grčka u regionu zapadnog Balkana imaju mnogo zajedničkih interesa, te bi mogli veoma dobro da sarađujemo", podvukao je Drucas.

Odgovarajući na pitanje zašto baš 2014. godina, on je rekao da je riječ o simboličnom datumu 100 godina nakon izbijanja Prvog svjetskog rata.

"Grubo rečeno, 1914. godina je korijen svih problema i konflikata koje imamo u jugoistočnoj Evropi. Zato kažemo: EU kao najuspešniji mirovni model koji znamo treba da preuzme odgovornost, takođe, i u ovom dijelu Evrope i da se pobrine o stabilnosti i miru", podvukao je Drucas.

Govoreći o sporu zbog imena sa Makedonijom, Drucas je rekao da je želja njegove zemlje evropska integracija svih zemalja zapadnog Balkana, te i Makedonije, ali da Grčka ne može da odobri pregovore o pristupu EU pre nego što se riješi pitanje imena ove zemlje. On je ocijenio da je posljednji prijedlog Republika Sjeverna Makedonija "nešto što bi grčka strana mogla da uzme u obzir".

Drucas je, govoreći o Turskoj, rekao da Grčka ne vidi razlog zašto ova zemlja ne bi pristupila Uniji ukoliko Ankara ispuni obaveze prema EU i njenim članicama.

"Ovim putem mogu da se sprovedu neophodne reforme u Turskoj, koje će je učiniti zaista demokratskom državom, u kojoj su učvršćene demokratske institucije, u kojoj se ljudska i manjinska prava potpuno poštuju i u kojoj će uloga vojske biti drugačija nego do sada, te državom koja njeguje dobrosusjedske odnose i poštuje teritorijalni suverenitet susjeda i konačno bude spremna za rješavanja pitanja Kipra. To su sve teme koje su na stolu", rekao je šef grčke diplomatije.