Erhard Busek
0

Zapadni Balkan će u EU ući "u bloku"

FENA
Erhard Busek
Erhard Busek
Savjetnik Vlade Češke za jugoistočnu Evropu, dok ta zemlja bude predsjedavajući Evropske unije, Erhard Busek očekuje da zemlje zapadnog Balkana budu primljene u Uniju "u bloku", što bi bila posljedica svađe između Slovenije i Hrvatske.

Češka vlada je proširenje EU na jugoistok Evrope proglasila jednim od svojih prioriteta tokom predsjedavanja EU, u prvoj polovini 2009., objasnio je Busek u intervjuu bečkom dnevniku "Standard".

Prema njegovim riječima, zapadni Balkan će biti težište sljedećeg neformalnog sastanka šefova diplomatija, koji će biti od posebnog značaja uslijed slovenske blokade hrvatskih pregovora sa EU, zbog neriješenih graničnih pitanja. Busek je istakao da zvanični Prag mora djelovati, jer češko predsjedavanje, zajedno s idućom predsjedavajućom Švedskom, "treba čitavu priču krajem 2009. da okonča, kako bi članstvo Hrvatske moglo biti stavljeno na odlučivanje". On je dodao da blokada Slovenije ugrožava taj plan.

"Česima je jasno da će to biti problem ako se u tome ne uspije", poručio je on, povodom povezivanje bilateralnih problema s pregovorima o prijemu u članstvo. I u Evropskoj komisiji se razmišlja o mogućim postupcima za sprečavanje da slovenski primjer postane česta pojava.

"Slovenci blokiraju Hrvate, Hrvati blokiraju Srbe, i tako dalje, tu postoji jako duga lista", objasnio je Busek, navodeći da bi, zbog toga, prijem zemalja zapadnog Balkana mogao da se obavi "u bloku", prenio je Tanjug.

"To bi bilo deblokiranje, jer ako se zemlje međusobno blokiraju, onda blokiraju same sebe", naglasio je bivši austrijski vicekancelar, dodajući da na kraju "neće ništa drugo preostati".

Kada je riječ o Kosovu, Busek je najavio da Češka tokom predsjedavanja EU želi da započne pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, što bi, kako je ocijenio, bio zasigurno korak naprijed. Busek očekuje da će poslije Crne Gore i neka druga zemlja zapadnog Balkana podnijeti formalni zahtev za prijem u članstvo.

On je naglasio da Prag želi da navede ostale zemlje EU da ispune svoja obećanja u vezi viznih olakšica za zemlje zapadnog Balkana.