Svijet
0

Zapadne zemlje odbacile rezultate izbora u Mijanmaru

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Zapadne sile odbacile su rezultate prvih izbora održanih u Mjanmaru u posljednjih dvije decenije, ocjenjujući da "nisu bili slobodni, niti fer".

Američki predsjednik Barack Obama rekao je da izbori u Mjanmaru nisu "ispunili međunarodne standarde" i pozvao je na hitno oslobađanje opozicionog lidera Aung San Suu Kyi i ostalih aktivista.

Ministar inostranih poslova Velike Britanije William Hague naglasio je da su "rezultati izbora odavno bili poznati, te da glasanje puno propusta ne predstavlja napredak."

Francuska je od vlasti Mjanmara zatražila da se "iskreno posvete putu dijaloga sa  opozicijom i manjinama".

Šef evropske diplomatije Catherine Ashton, takođe je pozvala vojnu huntu da "obezbijedi da ovi izbori označe početak nove faze". 

Prema preliminarnim rezultatima izbora, pobijedile su stranke povezane sa vojnom huntom. Najveća opoziciona stranka "Nacionalna liga za demokratiju" (NLD) bojkotovala je izbore.

Posljednji izbori u Mjanmaru odžani su 1990. godine kada je velikom većinom odnijela pobijedu NLD, na čijem je čelu Suu Kyi, ali vladajuća hunta nije dozvolila da pobjednici preuzmu vlasti i određen je pritvor lideru opozicije.
U Mjanmaru novi Ustav usvojen je 2008. godine, prema kojem je, četvrtina poslaničkih mjesta rezervisana za pripadnike vojne hunte. 

Za bilo kakvu promjenu Ustava potrebna je parlamentarna većina od 75 odsto, što znači da će i nakon glasanja vojna hunta imati odlučujući glas.

Ključne ministarske funkcije, takođe, obavljaju članovi hunte.

Stranim novinarima i kontrolorima nije dozvoljen ulazak u Mjanmar.

Mjanmar je u proteklih nekoliko dana ima prekide interneta zbog čega mnogi vjeruju da je to pokušaj hunte da zabrani komunikacije tokom izbornog perioda.