Dmitrij Rogozin
0

"Zapad treba odustati od egoizma"

FENA
Od zemalja Zapada potrebno je zahtijevati odustajanje od egoizma u pitanjima sigurnosti, izjavio je stalni predstavnik Rusije u NATO-u Dmitrij Rogozin, ističući kako je važno doći do ispravnog zaključka da će "evropska sigurnost biti samo tada moguća kada bude nedjeljiva za sve sudionike euroatlantskog prostora".

"NATO treba odustati od natocentrizma. Ne može se živjeti na NATO-ovom globusu, jer se zemaljski globus od njega bitno razlikuje, tamo postoje i druge zemlje s vlastitim interesima", rekao je Rogozin, istupajući u četvrtak uvečer na skupu Njemačke zajednice za vanjsku politiku u Berlinu, prenio je u petak Itar-Tass.

Prema mišljenju ruskog diplomata, pravila, norme i standardi koje NATO za sebe utvrđuje treba da budu rasprostranjeni na druge države, uključujući i Rusiju.

"Rusija čeka takav obrt, tu novu evoluciju Sjevernoatlantskog saveza i bit će zahvalan sudionik takvog dijaloga ako osjeti ozbiljnost takvih namjera", rekao je Rogozin.

Govoreći o sumnjičavosti prema inicijativi ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva o potrebi sklapanja novog sporazuma o evropskoj sigurnosti, Rogozin je rekao da skeptici smatraju kako je za pružanje potpune sigurnosti potrebno dostići život po jedinstvenim demokratskim i ekonomskim standardima.

"Međutim, to je pogrešno: ne može se zaprega staviti ispred konja", ocijenio je stalni predstavnik Rusije pri NATO-u.

Zalažući se za početak "stvarnog dijaloga za procjenu prijetnji", Rogozin je rekao da je u Evropi perspektiva oružanog konflikta nemoguća, između ostalog i zbog toga što bi svaki mali sukob prerastao u globalni.

"Ako to svi razumiju, potrebno je poduzeti neophodne radnje koje će učvrstiti taj zajednički pristup da od analize prijetnji i određenja rizika treba da prijeđemo na odustajanje u cjelini od vojnih planova jednih protiv drugih", istaknuo je Rogozin.

Osvrćući se na nedavnu izjavu ministra vanjskih poslova Poljske Radoslawa Sikorskog kako je potrebno da američka vojska dođe na poljsku teritorij radi zaštite "od ruske agresije", Rogozin je rekao da je ona nerazumljiva, i da "nikako ne doprinosi zadatku građenja jedinstvene velike Evrope", prenio je Tanjug.

Podsjećajući da je prije izvjesnog vremena šef poljske diplomatije govorio suprotno i isticao da je zadatak zapadnog društva uključiti Rusiju u poslove NATO-a i Zapada, ruski diplomat je postavio retoričko pitanje: "Kako je moguće pozivati Rusiju u NATO ako Poljska poziva NATO da štiti Poljsku od ruske prijetnje."