Premijer Turske
0

"Zapad je nepravedan prema Iranu"

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Turski premijer Recep Tayyip Erdogan optužio je Zapad da se ponaša nepravedno prema Iranu kada se radi o nuklearnom programu te zemlje.

Erdogan je u intervjuu arapskoj televiziji Al-Jazira rekao kako ne želi da u Iranu i regiji postoji oružje za masovno uništenje, ali da je nepravedno vršiti pritisak na Iran kada postoje druge države koje posjeduju takvo oružje.

Turski premijer danas počinje dvodnevnu posjetu Teheranu, javio je Reuters.

Turska je izgradila bliskije odnose s Iranom otkad je Erdoganova islamistička stranka AK došla na vlast 2002. godine, sklapajući energetske i trgovinske sporazume s tom zemljom.

SAD, Rusija, Francuska, Velika Britanija, Kina i Njemačka pregovaraju s Iranom o nuklearnom programu, budući da zapadne zemlje strahuju da Teheran pokušava proizvesti atomsku bombu.

Teheran tvrdi da je njegov nuklearni program isključivo mirnodopski, podsjeća Reuters.

Iran je u petak objavio da će ove sedmice dati odgovor na plan Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), prema kojem bi trebalo da šalje uran na prerađivanje u inozemstvo, iako je rok za izjašnjavanje bio 23. oktobar.

Ankara, koja je posljednjih godina stekla veći utjecaj na Bliskom istoku, tvrdi da se zalaže za diplomatski pristup Iranu i da sankcije nisu dobra mjera.