Svijet
139

Ukrajinska vojska u stanju pripravnosti, ruski vojni brodovi na obalama Krima

Klix.ba
Foto: EPA
(Foto: AFP)
Na zahtjev ruskog predsjednika Vladimira Putina, gornji dom Parlamenta Rusije  odobrio je slanje vojnih trupa na Krim u Ukrajini.

Gornji dom je raspravljao o Putinovom zahtjevu za koji vlasti u Rusiji smatraju da je jedan od načina da se stabilizira stanje u Ukrajini, koja je prema nekim analitičarima, pred građanskim ratom.

Ukrajinske vlasti ranije su izjavile da je već 6.000 ruskih vojnika raspoređeno na Krimu. Kijev je optužio Moskvu da namjerno pokušava da isprovocira sukob.

Opasnost po građane Rusije

Putin zahtijeva slanje trupa u Ukrajinu jer, kako je naveo, zbog vanredne situacije u toj zemlji, postoji opasnost po živote građana Rusije.

"Zbog vanredne situacije u Ukrajini i prijetnji ruskim državljanima i njihovoj rodbini, te ruskoj vojsci koja se u skladu sa međunarodnim ugovorima nalazi u Ukrajini (Autonomnoj republici Krimu), tražim da skladno Ustavu Rusije i 102. članu, stav prvi, tačka G, u Ukrajinu pošaljem ruske oružane snage, koje će tamo ostati do povratka socijalnopolitičke situacije u normalu", napisao je Putin je u pismu koje je uputio gornjem domu Dume, prenosi Anadolu Agency.

Ukrajinski ministar odbrane ranije je izjavio da je već 6.000 ruskih vojnika raspoređeno na Krimu. Kijev je optužio Moskvu da namjerno pokušava da isprovocira sukob.

Počelo iskrcavanje oklopnih vozila i vojnika

Ranije je novoizabrani vođa Autonomne pokrajine Krim pozvao Putina u pomoć kako bi se osigurao mir na poluotoku. Iz Kremlja je rečeno da se neće oglušiti o njihov zahtjev.

Očevici tvrde da je na području Krima već počelo iskrcavanje ruskih oklopnih vozila i vojnika.

Vršilac dužnosti predsjednika Ukrajine Oleksander Turčinov sazvao je hitan sastanak šefova sigurnosti, rekla je njegova portparolka.

Turčinov je sazvao Vijeće sigurnosti Ukrajine nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin zatražio odobrenje Gornjeg doma parlamenta za raspoređivanje ruskih vojnika na Krimu.

"U vezi sa vanrednom situacijom u Ukrajini, prijetnji kojima su izloženi građani Ruske Federacije, naši sunarodnjaci i osoblje vojnih snaga na teritoriji Ukrajine, predlažem raspoređivanje oružanih snaga Rusije do normalizacije situacije", navodi se u saopštenju, objavljenom na web sajtu ruskog predsjednika.

Kličko pozvao na mobilizaciju

Vitalij Kličko, ukrajinski političar i mogući predsjednički kandidat, pozvao je u subotu na "generalnu mobilizaciju" nakon odluke ruskog parlamenta da odobri raspoređivanje trupa u ukrajinskoj krimskoj regiji.

Kličko je pozvao na generalnu mobilizaciju - saopćeno je iz političke stranke UDAR, čiji je Kličko član.

U saopćenju se navodi da je pojasnio da poziva na vojnu mobilizaciju, javio je Reuters.

Rusi traže opoziv ambasadora u SAD-u

Matvijenkova, šef ruskog Savjeta Federacije, zatražila je od Odbora za vanjske poslove da izradi prijedlog u vezi sa tim prijedlogom koji će biti predat Putinu.

U međuvremenu, ministri vanjskih poslova EU najavili su hitan sastanak u Briselu u ponedjeljak, 3. marta na kome će razgovarati o situaciji u Ukrajini. Ovo je rekao neimenovani diplomata EU nakon što je Gornji dom ruskog parlamenta podržao prijedlog Putina o slanju ruskih vojnika u Ukrajinu.

Večeras hitni sastanak Vijeća sigurnosti UN-a

Vijeće sigurnosti UN-a održat će večeras hitan sastanak o krizi u Ukrajini nakon što je Rusija najavila da će da pošalje vojne snage na Krim.

Diplomata iz Luksemburga, zemlje koja će ovog mjeseca da predsjedava Vijećem, rekao je da će sastanak početi najvjerovatnije u 20.00 sati, a sazvan je na zahtjev Velike Britanije.

Vijeće je jučer razmatralo krizu na Krimu, ali kao što se i očekivalo nije preduzeo formalne mjere.

Sastanak je istakao duboke podjele između SAD i zemalja Zapada i Rusije.

Kako javlja BBC, Refat Chubarov, čelni čovjek krimskih Tatara, pozvao je svoje sugrađane da ostanu u kućama.

"Ostali su još sati do katastrofe", kazao je Chubarov za rusku stanicu Ekho Moskvy. Tatari čine oko 12 posto populacije Krima i bili su uz ukrajinske antivladine demonstrante.

"Povratak hladnog rata"

Američki senator John McCain ocijenio je danas da slanje oružanih snaga Rusije u Ukrajinu može da znači povratak hladnog rata.

Senator iz Arizone i nekadašnji kandidat Republikanske stranke za predsjednika SAD iznio je ovo mišljenje na Twitter nalogu, prenosi ruska agencija Interfaks.

Gornji dom ruskog parlamenta jednoglasno je danas podržao zahtjev predsjednika Rusije Vladimira Putina za slanje ruskih oružanih snaga u Ukrajinu u cilju stabilizacije situacije.

"Potez Rusije opasan"

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague rekao je danas da potez Rusije predstavlja "potencijalno opasnu prijetnju" suverenitetu, nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Hague je istakao da je danas razgovarao sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim o načinima smirivanja situacije, kao i da je pozvao ruskog ambasadora kome je prenio zabrinutosti Londona.

"Duboko sam zabrinut zbog eskalacije tenzija u Ukrajini i odluke ruskog parlamaneta da odobri vojnu akciju na tlu Ukrajine suprotno željama ukrajinske Vlade. Osuđujemo svaki čin agresije protiv Ukrajine", rekao je Hague u saopštenju.

On je savjetovao britanskim državljanima da odmah napuste Krim.

Putin još nije odlučio o raspoređivanju vojske

Predsjednik Rusije Vladimir Putin još nije odlučio da li će da rasporedi vojne snage u Ukrajini, rekao je danas njegov portparol Dmitrij Peskov.

"Nakon odluke Vijeća Federacije predsjednik je dobio ovlaštenja za rješavanje situacije u smislu angažovanja vojnih snaga i donošenja odluka o povlačenju šefa naše diplomatske misije u SAD", rekao je Peskov.

On je dodao da je važno istaći da predsjednik još nije donio konačnu odluku ni po jednom pitanju i da to tek slijedi, prenio je Interfaks.

Peskov je dodao da se Kremlj nada da neće biti dalje eskalacije krize u Ukrajini.

Potpredsjednik Gornjeg doma ruskog parlamenta Jurij Vorobjov rekao je danas da je američki predsjednik Barack Obama svojim riječima da će Moskva "skupo platiti svoju politiku" prešao preko crvene linije i uvrijedio ruski narod.

On je okarakterisao riječi američkog predsjednika kao "direktnu prijetnju".

Obama je jučer rekao da će "Rusija skupo platiti svoju politiku" u Ukrajini.

Oglasio se i generalni sekretar NATO-a

"Rusija mora da poštuje suverenitet, teritorijalni integritet i granice Ukrajine", rekao je generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen.

"Potrebna je hitno smirivanje situacije na Krimu", objavio je Rasmussen danas na svom Twitter profilu.

On je dodao da članice Alijanse pažljivo prate situaciju.

U međuvremenu je predsjedavajući ruske državne Dume Sergej Nariškin upozorio danas predsjednika Ukrajine Oleksandera Turčinova da će Moskva odgovoriti vojnom silom ako Kijev upotrijebi silu protiv građana na istoku zemlje i na Krimu, saopštio je danas ukrajinski parlament.

U saopštenju na veb-sajtu parlamenta navodi se da je Turčinov telefonom razgovarao sa Nariškinom koji je izrazio spremnost Rusije da primijeni vojnu silu u slučaju nasilja protiv "mirnih građana na Krimu i na istoku zemlje".

Bivšaukrajinskapremijerka Julija Timošenko posjetiće u ponedjeljak, 3. marta, Moskvu gdje će razgovarati o načinima rješavanja krize na Krimu, javila je danas ukrajinska novinska agencija UNN.

Ruska zastava na zgradi općine u Donetsku

Na zgradi općine u Donetsku, na jugoistoku Ukrajine, rodnom gradu dužnosti razriješenog ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča, podignuta je ruska zastava, javlja Anadolu Agency.

Dok je novoformirana ukrajinska vlada pokušavala da uspostavi red u većem dijelu zemlje, na jugoistoku Ukrajine proruski demonstranti su okupirali više objekata lokalnih vlada.

Kao rezultat cjelodnevnih demonstracija proruski demonstranti ušli su u zgradu općine u Donetsku. Ukrajinska zastava na zgradi je spuštena, a na njeno mjesto podignuta je ruska zastava.

Ashton pozvala Rusiju da ne šalje trupe u Ukrajinu

Šefica EU za vanjsku politiku Catherine Ashton rekla je danas da odluka Ruskog parlamenta da dozvoli upotrebu ruskih vojnih snaga u Ukrajini predstavlja "neopravdanu eskalaciju tenzija".

"Pozivam Rusiju da ne šalje trupe, već da svoje stavove promoviše mirnim putem", rekla je Ashton u saopštenju.

Ona je dodala da će se sastati sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim nakon vanrednog sastanka ministara vanjskih poslova EU u ponedjeljak, 3. marta, na kome će se razmatrati odgovor bloka na situaciju u Ukrajini.

Ukrajinska vojska u stanju pripravnosti

Vršilac dužnosti predsjednika Ukrajine Oleksander Turčinov rekao je da je vojska u stanju pripravnosti, upozorivši Rusiju da će eventualna vojna intervencija voditi u rat.

U televizijskom obraćanju naciji on je zatražio od Ukrajinaca da prevaziđu razlike i pozvao ih da ne nasjedaju na provokacije.

Nakon sastanka sa šefovima sigurnosti, koji je trajao više od tri sata, Turčinov je rekao da nema opravdanja za "rusku agresiju protiv Ukrajine".

Premijer Arsenij Jacenjuk apelovao je da Rusija vrati svoje trupe u bazu na Krimu i zauzeo se za pregovore.

"Vojna intervencija predstavljala bi početak rata i kraj odnosa Ukrajine i Rusije", rekao je Jacenjuk novinarima.

Ukrajinci pozivaju Čečene da im pomognu

Vođa ultradesničarske ukrajinske grupe "Desni sektor" Dmitrij Jaroš apelovao je da čečenski ratni lider Doku Umarov uzme oružje i podrži borbu protiv Rusije u Ukrajini.

"Ukrajinci su oduvijek podržavali oslobodilačku borbu Čečena i drugih kavkaskih naroda. Sada je vrijeme da vi podržite Ukrajinu", rekao je Jaroš u svom apelu na društvenoj mreži "VKontakte".

On je pozvao Čečene da se uključe u borbu, rekavši da "Rusija nije jaka kao što se čini".

Ban Ki-moon pozvao na direktan dijalog

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon pozvao je danas na direktan dijalog svih strana u vrijeme rastućih tenzija na Krimu.

"Generalni sekretar pažljivo prati ozbiljan razvoj događaja u Ukrajini i duboko je zabrinut zbog pogoršanja situacije", rekao je portparol Ban Ki Muna u saopštenju.

On je dodao da je generalni sekretar pozvao na puno poštovanje nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine i zauzeo se za dijalog u cilju rješenja aktuelne krize, objavljeno je večeras na sajtu Vijeća sigurnosti UN-a.

Tim za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Baracka Obame razmatrao je danas situaciju u Ukrajini i moguću strategiju Washingtona, rekao je viši zvaničnik Obamine administracije.

Sastanak je uslijedio nakon što je Ukrajina zatražila od SAD i drugih članica Vijeća sigurnosti UN-a pomoć u odbrani svog teritorijalnog integriteta nakon što je Rusija najavila da će poslati vojsku na Krim.

U međuvremenu, neimenovani ukrajinski vojni izvor rekao je da su kod obala Krima viđena dva ruska vojna broda čime, je Moskva prekršila ugovor o zakupu pomorske baze, prenio je Interfaks.

Izvor navodi da su dva broda, dio ruske Baltičke flote, viđena u zalivu u Sevastopolju, gdje je stacionirana Crnomorska flota.