Svijet
0

Zaoštrava se situacija između Španije i V. Britanije u vezi Gibraltara

SRNA
Gibraltar
Gibraltar
Španski ministar inostranih poslova José Manuel García-Margallo zaprijetio je recipročnim mjerama nakon što je Gibraltar počeo potapanje betonskih blokova u vodama kod poluotoka s ciljem stvaranja vještačkog grebena.

Greben bi trebalo da privuče podmorski život, ali će istovremeno da spriječi španske ribarske brodove da koriste mreže u vodama na koje Gibraltar polaže pravo.

Postupak Gibraltara izazvao je negodovanje španske vlade, koja je na vlast došla 2011. godine, najavljujući radikalniji stav prema poluostrvu od njihovih prethodnika.

Poseban izvor tenzija su pitanje ribarenja i pomorske granice, jer Španija ne priznaje kontrolu Gibraltara nad okolnim vodama.

Šef španske diplomatije istakao je da vlada razmatra niz mjera, koje će izazvati značajne probleme Gibraltaru i hiljadama ljudi koji svakodnevno prelaze granicu.

Među sugerisanim mjerama je i 50 eura "poreza" na automobile koji ulaze i izlaze sa te teritorije, kao i povećanje poreza za građane Gibraltara sa španske strane granice.

Naplata takse neće uticati samo na 30.000 britanskih državljana, koji žive na poluotoku, već i na između 7.000 i 10.000 španskih građana koji svakodnevno dolaze na posao.

Prema podacima vlade Gibraltara, granični prelaz svakodnevno pređe do 10.000 automobila i 30.000 ljudi.

Zvaničnici Gibraltara tvrde da Španija taj granični prelaz koristi kao način da "kazni" tu teritoriju, što je i slučaj u proteklih 10 dana kada se na prelaz čeka i do šest časova.

Krajem sedmice, britanski Foreign Office pozvao je španskog ambasadora u Londonu radi protesta zbog dugih redova na granici.

Španski ministar inostranih poslova odbacio je kritike Britanije i Gibraltara, naglasivši da su graničari "posebno oprezni" zbog opasnosti od šverca.

Španija je Britaniji ustupila Gibraltar prema Sporazumu iz Utrehta 1713. godine. Madrid je u više navrata pozivao na pregovore radi povratka te teritorije, ali London ističe da ne želi da se uključuje u razgovore bez podrške stanovnika Gibraltara.

Na nekoliko referenduma stanovnici su glasali da ostanu u nadležnosti Britanije.