Svijet
53

Zaostavština kralja Abdullaha: Pet stvari po kojima će ostati upamćen

Klix.ba
Sudijski kralj Abdullah bin Abdulaziz al-Saud, koji je preminuo prije dva dana u svojoj 90. godini, ostat će upamćen kao "kralj reformator". Na tronu je bio od 2005. godine, ali je u stvarnosti zemlju počeo voditi čak deset godina ranije kada je njegov brat, kralj Fahd, doživio srčani udar.
Foto: AFP
Foto: AFP
Dva desetljeća na čelu jednog od ključnih saveznika Zapada u muslimanskom svijetu ostavila su neizbrisiv trag, a CNN donosi pet najistaknutijih obilježja vladavine kralja Abdullaha.

1. Reforme za žene

Očekivalo se da će žene u Saudijskoj Arabiji imati velike koristi od njegovih reformi, međutim napredak i nije bio tako izražen.

"Kralj je obećavao mnogo reformi, međutim bio je ograničen konzervativnim saudijskim društvom", kaže CNN-ov dopisnik Nic Roberts. Ipak, Abdullah je bio prvi saudijski kralj koji je imenovao žene na državnim položajima. Godine 2013. 30 žena postale su članice vijeća Shura, tijela koje ima savjetodavnu ulogu u monarhiji. Ove godine žene će moći prvi put glasati i kandidirati se na lokalnim izborima.

No, brojne druge zabrane za žene su ostale. Ne mogu napustiti zemlju, ići u školu, imati račun u banci ili udati se bez odobrenja muškog skrbnika. Sudijska Arabija je i dalje jedina zemlja na svijetu u kojoj žene ne smiju voziti.

Ali al-Ahmed, bivši saudijski politički zatvorenik, kazao je da je Abdullahova reputacija kao reformatora neopravdana.

"Reforme u Saudijskoj Arabiji ne postoje. Ovo je apsolutna morahija, budimo iskreni", kazao je on.

2. Borba protiv Al Kaide

Kada su pripadnici Al Kaide, među kojima je bilo 19 Saudijaca, napali SAD 2001. godine, Abdullah je sa 150 milijardi dolara ojačao vojsku koja je postala veoma važan faktor u razbijanju terorističkih ćelija.

Saudijska Arabija je kasnije preuzela vodeću ulogu u međunarodnoj koaliciji na čelu sa SAD-om u borbi protiv Islamske države, međutim i dalje ostaje otvoreno pitanje o povezanosti Saudijske Arabije s teroristima.

Princ Alwaleed Bin Talal je u jednom intervjuu CNN-u priznao da su "nažalost neki ekstremsiti u zemlji finansirali ekstremiste u Siriji".

3. Obrazovanje mladih

Jedna od najvećih zaostavština kralja Abdullaha je fokus na modernizaciju obrazovnog sistema. Nakon što je grupa ekstremista 1979. godine pokušala svrgnuti saudijske lidere i zauzeti Veliku džamiju u Meki, zemlja je postala još konzervativnija, a to se itekako odrazilo na obrazovanje.

Tako je bilo sve dok Abdullah nije počeo ambiciozni program modernizacije. Zahvaljujući njegovom programu stipendiranja hiljade mladih otišlo je studirati vani o vladinom trošku.

Cilj ovog programa je stvoriti saudijsku radnu snagu sposobnu da obavlja i najzahtjevnije poslove u Kraljevini.

Prvi kampus u ovoj zemlji osnovan je 2009. godine, a riječ je Univerzitetu za nauku i tehnologiju koji nosi ime kralja Abdullaha.

4. Ekonomske reforme

Dok se o Abdullahovim reformama može diskutovati, njegova dostignuća na ekonomskom planu su puno jasnija.

Saudijska Arabija je od 2005. godine članica Svjetske trgovinske organizacije. Otvorivši se prema globalnom tržištu u zemlju su počele stizati investicije, a zarada od nafte konstantno raste. Gradovi su sve moderniji i impresivniji, a bogatstvo sve veće.

5. Status na svjetskoj sceni

Saudijska Arabija je za vrijeme vladavine Abdullaha podigla svoj međunarodni rejting, a kraljevu uloga u svjetskim i regionalnim poslovima bila je izuzetno jaka.

Odajući počast Abdullahu, predsjednik SAD-a Barack Obama pohvalio ga je za hrabre korake koji su doveli do napretka u mirovnim procesima na Bliskom istoku.

Tokom Abdullahove vladavine, Saudijska Arabija je postala jedina arapska zemlja koja je imala mjesto u G20. U tom periodu njeni lideri su se prvi put u historiji sastali sa papom.