Svijet
0

Zanatlije Kantona Sarajevo uspostavile dobru saradnju s kolegama iz Zagreba

FENA
Obrtnička komora Kantona Sarajevo tokom svog predstavljanja na 72. modnoj reviji “Zlatna igla grada Zagreba”, koja je održana 21. oktobra, uspostavila je dobru saradnju sa Udruženjem obrtnika grada Zagreba i Hrvatske obrtničke komore, a iskazana je i njihova spremnost da pomognu u edukaciji obrtnika iz BiH.

Te dvije komore, kako je istaknuo danas na konferenciji za novinare u Sarajevu jedan od bh. učesnika na spomenutoj manifestaciji Mensur Bektić, izrazile su spremnost da povežu Obrtničku komoru Kantona Sarajevo sa evropskim obrtničkim komorama, s obzirom na to da one imaju već dobru saradnju, te pomognu u izradi određenih zakonskih akata koji se odnose na obrt u FBiH.

Prema Bektićevim riječima, uskoro se može očekivati i posjeta hrvatskih obrtnika kolegama u Sarajevu.

Na manifestaciji “Zlatna igla grada Zagreba” čiji je i organizator Udruženje obrtnika Zagreba nastupilo je šest zanatlija-dizajnera iz Kantona Sarajevo.

Na ovoj tradicionalnoj manifestaciji, svoje radove su predstavili:Jasna Hadžimehmedović-Bektić (dizajn i primijenjena umjetnost), Edis Alihodžić (tašnarska djelatnost), Mensud Velagić (izrada muške i ženske obuće), Mensur Bektić (dizajn nakita), Muslija Salčin (konfekcija) i Ismet Šarančić (izrada obuće i kožne galanterije). Njihove modele nosit će poznati hrvatski manekeni i manekenke.

Odlazak bh. zanatlija u Zagreb tehnički su podržali Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo i Gradska uprava Grada Sarajeva.

Na reviji u Zagrebu je prikazano 18 raznovrsnih kolekcija u mini revijama u kojima su sudjelovale razne sekcije i udruženja, od tekstila, krzna, kožne galanterije, pa do zlatara i cvjećara koji se predstavljaju posebnom izložbom.