Svijet
0

Zamrznuti konflikt u Gruziji i goruća pitanja

FENA
Foto: AFP/Graphic
Foto: AFP/Graphic
U analizi situacije u Gruziji Financial Times se u ponedjeljak pozabavio jednim od tri "postsovjetska zamrznuta konflikta" - onim u zapadnoj gruzijskoj pokrajini Abhaziji, koji je "dodatno podgrijan" nakon što su zapadne zemlje priznale nezavisnost Kosova.

List navodi da je eskalacija napetosti u regiji nastala prvenstveno pod uticajem međunarodnih faktora - prije svega priznavanja Kosova iz zemalja Evropske unije usprkos oštrom protivljenju Rusije.

Veliku ulogu u rastu napetosti odigrale su ukrajinske i gruzijske težnje ka članstvu u NATO-u, ali i rastuće cijene nafte i plina, koje su povećale interes velikih sila za pristup centralnoazijskim rezervama ovih energenata, navodi Financial Times.

Rastrganost Abhazije između prozapadno orijentirane Gruzije, kojoj formalno pripada, i Moskve koja politički podržava njezinu nezavisnost (ali ipak želi izbjeći "novu Čečeniju") ostaje gorući problem.

Za sada je to problem koji će se do daljnjega rješavati na diplomatskim susretima u Washingtonu, Bruxellesu, Moskvi i Tbilisiju - ali niko ne može predvidjeti šta će se dogoditi ako uskoro dođe do nekoga ozbiljnijeg oružanog incidenta na granici Abhazije i Gruzije, navodi Financial Times.