Svijet
0

Zamjenik američkog predsjednika Joe Biden stigao u Kijev

Anadolija
Joe Biden
Joe Biden
Zamjenik američkog predsjednika Joe Biden doputovao je u zvaničnu posjetu Ukrajini kako bi pokazao odlučnost SAD-a da pomogne krizom zahvećenoj Ukrajini.

Biden je najviši američki zvaničnik koji je posjetio Ukrajinu od eskalacije krize u toj zemlji, a očekuju se njegovi susreti s aktuelnim ukrajinskim predsjednikom Aleksandrom Turčinovom, premijerom Arsenijem Jacenjukom, kao i s brojnim drugim ukrajinskim zvaničnicima i predstavnicima političkih partija i civilnog sektora.

Iz Bijele kuće je saopćeno da će Biden tokom posjete Ukrajini izraziti podršku SAD-a i međunarodne zajednice ekonomskim, sigurnosnim i ustavnim reformama, te da će razgovarati i o procesu priprema za predsjedničke izbore koji će u Ukrajini biti održani 25. maja.

Očekuje se da Biden objavi i novu podršku Ukrajini na polju energetike i ekonomije.

Biden će se tokom dana sastati s personalom američke ambasade u Kijevu, dok se susreti s ukrajinskim zvaničnicima očekuju sutra.

Od Bidena se također očekuje da ponovo pozove sve strane da poštuju Ženevsku deklaraciju koju su u prošli četvrtak u Ženevi dogovorili predstavnici SAD-a, Evropske unije, Rusije i Ukrajine. Deklaracija predviđa razoružavanje svih militarističkih grupa, oslobađanje okupiranih zgrada javne uprave i trgova, javlja Anadolu Agency (AA).