Konačno rješenje problema
0

Zamijenjen oštećeni ventil na izvoru Macondo

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
British Petroleum je uspješno zamijenio oštećeni ventil na izvoru Macondo iz koga je u Meksički zaljev iscurilo gotovo milion litara nafte, i time otvorio vrata konačnom rješenju cijelog problema, rekao je u subotu zapovjednik sanacije katastrofe naftne platforme Deepwater Horizon.

Umirovljeni admiral Obalne straže Thad Allen rekao je da iz izvora ne cure nafta i plin te da je cijela operacija zamjene ventila protekla glatko.

British Petroleum je uspješno maknuo oštećeni ventil u petak uvečer, a trenutno ga polako, ali sigurno izvlači iz mora, pod budnim okom posmatrača iz nekoliko saveznih agencija, koji se nadaju da će ventil dati saznanja o uzroku nesreće.

Ventil bi trebalo biti izvučen u roku od 24 do 36 sati, rekao je Allen, prenijele su agencije.

Novi ventil je neophodan kako bi se pripremila konačna faza operacije, tzv. "bottom kill". Tokom te operacije će kroz pomoćni izvor u sam rezervoar nafte ispod morskog dna biti usipan cement i isplaka za bušenje, a ukoliko operacija prođe uspješno, katastrofa bi mogla biti okončana za sva vremena.

Deepwater Horizon, najveće mirnodopsko izlijevanje nafte u historiji, počelo je 20. aprila, kad je eksplozija na istoimenoj naftnoj platformi kojom je upravljao BP ubila 11 radnika.

Britanci su u sljedećih pet mjeseci izveli veći broj neuspješnih pokušaja zatvaranja izvora, a na to su potrošili preko osam milijardi dolara.