Švedsko tužilaštvo
0

Žalbu na odluku o oslobađanju Assangea na slobodu uz kauciju

FENA
Foto: Press Assoc.
Foto: Press Assoc.
Švedsko tužilaštvo saopćilo je u utorak da će se žaliti na odluku britanskog sudije da uz kauciju oslobodi osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea, koji će zbog toga ostati u pritvoru 48 sati do razmatranja žalbe.

Advokat tužilaštva Gema Lindfild najavila je ovu odluku tokom zasjedanja suda, bez obrazlaganja razloga, javio je Reuters.

Sudija Howard Riddle, koji je ranije u utorak odobrio oslobađanje Assangea uz kauciju od 200.000 funti, odnosno oko 318.000 dolara, izjavio je da osnivač napoznatije internet stranice na svijetu mora da ostane u pritvoru dok se žalba ne razmotri.

Assange je u Velikoj Britaniji uhapšen 7. decembra po nalogu za hapšenje koji su izdale švedske vlasti zbog optužbi da je silovao dvije žene, što on negira.

Britanski sud je Assangeu propisao striktne mjere kojih mora da se pridržava tokom boravka na slobodi.

Njegov advokat Mark Stevens izjavio je nakon odluke britanskog suda da nije moguće procijeniti kada će njegov klijent biti oslobođen jer njegove pristalice pokušavaju da prikupe veliku sumu novca potrebnu za njegovu kauciju.

Uoči suđenja, veliki dio svjetske javnosti objavio je kako smatra da SAD kupuju vrijeme kako bi podigle ozbiljniju optužnicu za objelodanjivanje na stotine hiljada dokumenata State Departmenta, koje je Assange posljednjih sedmica objavio na WikiLeaksu.

Assange je uoči suđenja izjavio da neće odustati od svojih uvjerenja i da će ostati vjeran idejama koje je iznio u javnost.