Svijet
0

Žalbeno vijeće ICTY-ja potvrdilo kazne Naletiliću i Martinoviću

FENA
Žalbeno vijeće Haškog suda u srijedu je potvrdilo kazne na koje su u prvostupanjskom dijelu postupka dvojica Hrvata iz BiH Mladen Naletilić - Tuta i Vinko Martinović - Štela osuđeni na 20 odnosno na 18 godina zatvora zbog ratnih zločina na širem području Mostara, javila je Hina.

"Žalbeno vijeće konstatira da su kazne unutar raspona koje bi odmjerilo jedno razumno vijeće", kazao je talijanski sudac Fausto Pocar, čitajući obrazloženje pravomoćne presude.

Žalbeno vijeće uvažilo je u manjoj mjeri žalbu odbrane koja je tvrdila da su počinjene greške u primjeni prava, a uvažilo je i neke žalbene osnove obrane koje su se odnosile na osudu za zlostavljanja i progon u zatvorima u Ljubuškom i Heliodromu, ali je ocijenilo da ti zaključci žalbenog vijeća ne utječu na visinu kazne izrečene u prvostupanjskom dijelu postupka.

Žalbena osnova obrane, koja je tvrdila da nije dokazan međunarodni oružani sukob, odnosno tvrdila da nije dokazana umiješanost Hrvatske u rat, odbačena je.

Naletilić, bivši zapovjednik Kažnjeničke bojne Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), i Martinović, zapovjednik Antiterorističke postrojbe "Mrmak" iz sastava Kažnjeničke bojne, osuđeni su 31. marta 2003. na 20 i 18 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, kršenja ratnog prava i običaja i teških povreda Ženevskih konvencija počinjenih protiv Bošnjaka na području općina Mostara i Jablanice od travnja 1993. do siječnja 1994. godine, tijekom hrvatsko-bošnjačkog sukoba u BiH.

Naletilić (59) je osuđen za više slučajeva mučenja, nanošenja teških patnji i ozljeda, prisilnog rada, vojno neopravdanog razaranja, pljačku javne i privatne imovine te zbog protupravnog premještanja bošnjačkih civila. Zločini su, prema presudi, počinjeni u Mostaru, Heliodromu, Širokom Brijegu te u selima Sovićima i Doljanima.

Martinović (42) je osuđen za zločine počinjene uglavnom na bojišnici u samome Mostaru, uključujući ubojstvo, nehumano postupanje, prisilni rad i premještanje civila.

Odbrana je na žalbenoj raspravi u listopadu prošle godine tražila da se Naletiliću kazna smanji s 20 na ne više od osam godina, a za Martinovića oslobađajuću presudu dok su tužitelji tražili potvrđivanje prvostupanjske presude u slučaju Naletilića te neznatno povećanje u slučaju Martinovića.

Naletilić i Martinović uhićeni su godine 1997. u Hrvatskoj, gdje je protiv njih vođen postupak. Martinović je prebačen u Haag 9. augusta 1999., a Naletilić 21. marta 2000. godine. Vrijeme provedeno u pritvoru uračunava se u odsluženje kazne.