Američki Kongres
0

Zakon za povrat 165 miliona dolara u bonusima direktorima AIG-a

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Gnjevni zakonodavci u Kongresu pokušavaju oblikovati zakone koji bi pružili pravne uvjete za vraćanje 165 miliona dolara bonusa isplaćenih direktorima osiguravajuće kompanije AIG.

American International Group, najveća osiguravajuća kompanija u svijetu, od septembra je nekoliko puta dobila pomoć američke vlade, ukupno 170 milijardi dolara, što su sredstva koja osiguravaju porezni obveznici. Loša ulaganja dovela su AIG na rub propasti, što bi recesiju još više pogoršalo.

Predsjednik Obama je vijest o isplati bonusa nazvao "skandalom“ te je naložio ministru finansija Thimotyju Geithneru da pronađe pravni način za obustavu tih bonusa. Isplata bonusa je izazvala oštre reakcije u Kongresu odakle dolazi nekoliko prijedloga, poput nametanja posebnog poreza od 70 posto na bonuse, 35 posto da plati AIG, a 35 posto da plate sami primatelji bonusa.

Republikanci su u Kongresu napali ministra finansija što nije brže reagirao i blokirao isplatu bonusa. Glasnogovornik Bijele kuće je, braneći Obaminu administraciju, rekao da predsjednik ima puno povjerenje u ministra Geithnera.

U međuvremenu je objavljeno da će izvršni direktor AIG-a Edward Liddy danas svjedočiti pred jednim kongresnim pododborom i sigurno je da će biti izložen neugodnim i teškim pitanjima od strane zakonodavaca, prenio je Glas Amerike.

Ministar finansija Timothy Geithner je izjavio da će AIG biti primoran uplatiti vladi novac, koji je dat kao bonus, za kompenzaciju poreznih obveznika. "To će biti uvjet da AIG dobije dodatnih 30 milijardi dolara vladine pomoći“, naglasio je Geithner u pismu upućenom kongresnim čelnicima.

I ministar pravosuđa savezne države New York, gdje se nalazi uprava AIG-a, Andrew Cuomo, ne sjedi skrštenih ruku te je objavio da je 73 uposlenika AIG-a prošle sedmice dobilo čekove na milion ili više dolara. Dnevni list "New York Times“ – pozivajući se Cuomoa - objavljuje da je 'AIG napravio 73 milionera u odjelu koji je ranije izgubio toliki novac' da je čitavu kompaniju oborio na koljena.