Svijet
0

Zakon regulira pravo na državljanstvo crnogoraca u Srbiji

FENA
Prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o državljanstvu Republike Srbije, koji je Vlada usvojila prošle sedmice, regulirano je pravo na stjecanje srpskog državljanstva državljana Crne Gore koji su u trenutku raspada državne zajednice imali prebivalište na teritoriji Srbije.

Državljaninom Srbije se, prema predloženom tekstu, smatra i crnogorski državljanin koji je 3. juna 2006. (dan kada je Srbija postala pravni sljedbenik državne zajednice SCG) imao prijavljeno prebivalište na teritoriji Srbije ako podnese pisanu izjavu da se smatra državljaninom Srbije i zahtjev za upis u evidenciju državljana.

Takvu izjavu i zahtjev aplikanti za državljanstvo mogu podnijeti u roku od pet godina od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Prijedlog zakona je danas stigao u Skupštinu Srbije, a Vlada očekuje da bude razmotren po hitnom postupku.

Ovim zakonom se oblast državljanstva usklađuje s novim Ustavom Srbije i s promjenama koje su nastale poslije istupanja Crne Gore iz državne zajednice sa Srbijom, čime je Srbija postala pravni sljedbenik te zajednice, javio je Tanjug.

Na ovaj način Srbija će, u skladu sa međunarodnim standardima, crnogorskim državljanima s prebivalištem na njenoj teritoriji omogućiti stjecanje državljanstva pod olakšanim uvjetima.