Kompromis između Rusije i EU
0

Zakazano glasanje o novoj rezoluciji o Siriji

SRNA/Klix.ba
Homs (Foto: Arhiv/AFP)
Homs (Foto: Arhiv/AFP)
Vijeće sigurnosti UN za danas je zakazao glasanje o nacrtu rezolucije o raspoređivanju do 300 nenaoružanih vojnih posmatrača u Siriji, uprkos primjedbama iz SAD i Evrope da vlasti u Damasku ne poštuju u potpunosti sporazum o prekidu vatre.

UN su objavile da je glasanje planirano za 16:00 sati po srednjoevropskom vremenu. Riječ je o dokumentu koji predstavlja kompromis između nacrta rezolucije koje su sastavile Rusija i evropske zemlje.

Članice Vijeća sigurnosti UN postigle su preliminarni dogovor o nacrtu rezolucije o oružanom sukobu u Siriji koji je počeo prije 13 mjeseci.

Postoji mogućnost da će dogovor propasti, pošto amabasadori u UN u međuvremenu treba da dobiju odobrenja od vlada svojih država.

"Moguće je da neće svi dobiti instrukcije do tada. Moguće je da u tom trenutku neće biti dogovora o tekstu. Vidjećemo, ponovo ćemo se okupiti po planu", izjavila je ambasadorica SAD Susan Rice, koja ovog mjeseca predsjedava Vijećem sigurnsti UN-a.

Ambasadori Britanije, Francuske i Rusije izrazili su nadu da će dogovor biti potvrđen.

"Sirijske vlasti i opozicija moraju da znaju da će Savjet bezbjednosti UN odobriti pun mandat posmatrača i nadamo se da će to poslati  snažan i dobar politički signal", izjavio je ruski ambasador Vitalij Čurkin.
U Siriji se već nalazi grupa od sedam posmatrača iz Maroka, Brazila, Belgije, Švajcarske i Norveške, nakon što je Savjet bezbjednosti UN prije sedam dana odobrio slanje prethodnice.

Nova rezolucije je neophodna radi razmještanja misije od oko 300 posmatrača, kao što je preporučio generalni sekretar UN Ban Ki Moon.

Najmanje 23 osobe poginule su u jučerašnjem nasilju u Siriji. Deset ljudi je nastradalo od eksplozije bombe pored puta čija su meta bili pripadnici snaga bezbjednosti. Ostale žrtve izgubile su živote u granatiranju grada Homs, koje su vršile snage predsjednika Bašara el Asada.

Nacrtom rezolucije poziva se na slanje 300 posmatrača u periodu od tri mjeseca i apeluje se da Sirija ispuni obećanja i poštuje svih šest tačaka mirovnog plana međunarodnog izaslanika Kofija Annana.